Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De Week van de Teek: in deze provincie is de kans op een tekenbeet het grootst

De Week van de Teek: in deze provincie is de kans op een tekenbeet het grootst

De Week van de Teek: in deze provincie is de kans op een tekenbeet het grootst

Het is de Week van de Teek, in deze week wordt extra aandacht besteed aan teken en tekenbeten. Een tekenbeet kan namelijk veel ellende veroorzaken. Volgens het RIVM loop je in Drenthe de grootste kans op een tekenbeet. In Zuid-Holland worden er relatief de minste tekenbeten gemeld momenteel. Het RIVM trekt deze conclusie uit ruim 80.000 meldingen die tot nu toe gedaan zijn op www.tekenradar.nl. 

Tekenbeet het vaakst in Drenthe

Op tekenradar.nl kunnen mensen aangeven of ze een tekenbeet hebben ontdekt bij zichzelf. De meeste mensen deden melding hiervan in Gelderland (14.679), Noord-Brabant (8.238) en Noord-Holland (7.207). Echter komt een tekenbeet het vaakst voor in Drenthe, als je kijkt naar het aantal inwoners per provincie. In Drenthe werden er namelijk 1.215 meldingen gedaan per 100.000 inwoners. De kleinste kans op een tekenbeet? Dat is in Zuid-Holland, waar 149 meldingen werden gedaan per 100.000 inwoners.

De meeste tekenbeten komen voor in de zomer. Vooral in juni en juli ontdekken veel mensen dat ze door een teek zijn gebeten. De helft van het aantal meldingen komt dan ook uit die twee maanden.

Anderhalf miljoen tekenbeten per jaar

Nederlanders krijgen elkaar jaar gezamenlijk zo’n anderhalf miljoen tekenbeten. RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard legt uit dat de regionale spreiding wordt vergeleken op basis van de 80.000 meldingen via de website van tekenradar. Hierdoor kan worden nagegaan waardoor sommige tekenbeten een hoger risico geven op de ziekte van Lyme.

Per jaar veroorzaakt een tekenbeet bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Dat kun je vaak herkennen door een rode ring of vlek op de huid. Er kunnen ook ernstige klachten veroorzaakt worden aan het zenuwstelsel of de gewrichten. De klachten verdwijnen meestal weer na een antibioticabehandeling. Per jaar houden zo’n duizend tot vijftienhonderd mensen langdurige klachten over aan Lyme.

Lees ook
Hallo lente, welkom tekenseizoen! Deze plekken moet je na een uitje éxtra goed checken op teken

2 tot 3% kans op Lyme

Ongeveer 20% van de teken is besmet met de lymebacterie, blijkt uit het onderzoek via tekenradar.nl De kans op de ziekte is gemiddeld zo’n 2 tot 3%. Die kans wordt kleiner als je de teek snel verwijdert.

Vanaf 25 april wordt het onderzoek uitgebreid. Mensen kunnen nu namelijk wekelijks aangeven via de website of ze zijn gebeten door teken. “Zo kunnen we mensen dus veel preciezer laten zien wanneer de kans op tekenbeten het grootst is”, legt RIVM-onderzoeker Van den Wijngaard uit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images