Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Écht lenteweer in aantocht: komend weekend schieten de temperaturen omhoog en da’s níet van korte duur

Écht lenteweer in aantocht: komend weekend schieten de temperaturen omhoog en da’s níet van korte duur

Écht lenteweer in aantocht: komend weekend schieten de temperaturen omhoog en da’s níet van korte duur

Waar we vorig weekend nog met z’n allen op natuurijs stonden, komt de lente er in rap tempo achteraan. Vanaf zaterdag schieten de temperaturen omhoog en níet van korte duur. De kans is namelijk groot dat het maar liefst een week lang warm blijft.

Kwik loopt flink op

Op de meeste plekken is er nauwelijks nog iets terug te herkennen van het winterse weer van een week geleden. We kunnen weer wandelen zónder bang te zijn om uit te glijden en van die witte deken is geen sprake meer. Sterker nog, over een paar dagen kunnen we genieten van heerlijke temperaturen, die richting de 20 (!) graden gaan.

Week lang genieten

We horen je denken: ‘de temperaturen schieten omhoog en het wordt lente-achtig weer, maar dat zal vast maar weer een dag of hooguit twee duren’. Snappen we. Niets is immers zo veranderlijk als het weer. Maar… als we de voorspellingen mogen geloven, houdt de warmte een week aan en is het ook na het weekend nog genieten geblazen.

Echt lenteweer

Op veel plekken in Nederland komen de temperaturen komend weekend rond de 15 tot 17 graden te liggen. In Limburg mogen liefhebbers van de lente zich helemaal gelukkig prijzen, want daar stijgt het kwik komende zondag mogelijk tot maar liefst 19 graden. “Dit weekend zal het echt lente zijn”, stelt Weerplaza.

Koude lucht

Waar het in Limburg dus ontzettend lekker belooft te worden aankomend weekend, wordt het in het noordwesten van het land wat minder warm. Dit heeft ermee te maken dat de wind uit het zuiden komt en het water van het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee nog erg koud is. Wanneer de wind daaroverheen waait, koelt de lucht in korte tijd sterk af. Daardoor kunnen de temperaturen op de Waddeneilanden en in Friesland helaas flink achterblijven.

Pollen

Naar verwachting komt de natuur “tot leven” door het stralende weer dat maar liefst een week aanhoudt. De kans is groot dat grassen hierdoor weer gaan groeien en de boel weer in bloei komt te staan. Dat is voor mensen met hooikoorts helaas minder gunstig. Graspollen zijn namelijk in aantocht en gezien het niet meer gaat regenen na vandaag, neemt de concentratie waarschijnlijk alleen maar toe.

Lees ook
Wij kunnen niet wachten: zó goed belooft het weer komende lente te worden

Weer lente 2021

In 2020 begon alle corona-ellende, maar werd de pijn gelukkig wél enigszins verzacht met mooi lenteweer. Hoe dichterbij het seizoen komt, hoe nieuwsgieriger we natuurlijk worden hoe het weer dit jaar wordt. Kunnen we opnieuw genieten van warme zonnestralen en stralende dagen? Eén ding is zeker: de voorspellingen zien er veelbelovend uit.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images, Instagram