Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wát?! Meldingen van ‘needle spiking’ bij Vierdaagse in Nijmegen

Wát?! Meldingen van ‘needle spiking’ bij Vierdaagse in Nijmegen

Wát?! Meldingen van ‘needle spiking’ bij Vierdaagse in Nijmegen

Een 16-jarig meisje wier kaak opeens gaat schudden, een 18-jarige vrouw die plots een prik in haar rug voelt. Meerdere mensen zeggen tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen slachtoffer te zijn geworden van ‘needle spiking’: ze zijn gestoken met een injectienaald, meldt De Gelderlander.

De politie heeft twee meldingen binnengekregen van mensen die de afgelopen week naar eigen zeggen geprikt zijn. De redactie van De Gelderlander sprak met nog een aantal andere mogelijke slachtoffers. Ook zij zeggen geprikt te zijn.

In verschillende appgroepen van feestgangers in Nijmegen gingen al vanaf begin van vorige week waarschuwingen rond over iemand die met een naald aan het prikken was.

Plotseling duizelig

Een van de slachtoffers die De Gelderlander sprak is de 16-jarige Ytaina Verkaart. Het was voor haar de eerste keer dat ze bij de Vierdaagsefeesten was. Ze voelde zich plots duizelig worden. “Mijn benen werden zwaar en opeens ging mijn kaak helemaal trillen.”

Ytaina werd de volgende ochtend wakker met hevige jeuk aan haar been. Daar ziet ze een prikplek. Dit wordt later bevestigd bij de dokter. Iemand heeft haar geprikt met een naald, vermoedelijk met drugs erin. Samen met haar moeder doet ze melding bij de politie.

Lees ook
Schrikbarend fenomeen: ‘needle spiking’ oftewel drogeren met een naald

Drugs aanwezig in bloed

Ook een 18-jarig meisje uit Venray deed haar verhaal aan De Gelderlander. Ook zij is donderdagavond tijdens de Vierdaagsefeesten geprikt. Ze voelde een prik, maar wist niet waar het vandaan kwam. Tien minuten later voelt ze zich misselijk. De eerste hulp ter plaatse stelde een voorlopige diagnose: needle spiking.

In het ziekenhuis wordt na bloedonderzoek een lichte vorm van drugs teruggevonden in haar bloed. Welke drugs precies, is nog niet bekend. Het meisje verklaart zelf geen drugs te hebben gebruikt.

Wat is needle spiking?

‘Needle spiking’ is een verontrustende nieuwe trend waarbij mensen gedrogeerd worden met een naald, wat vooral gebeurt tijdens het uitgaan. Voornamelijk vrouwen in Frankrijk, België en Groot-Brittannië zijn slachttoffer geworden van ‘needle spiking’. Tijdens een avondje uit werden ze geprikt met een naald in hun arm of been, met duizeligheid en misselijkheid tot gevolg. Sommige vrouwen moesten braken of kregen een paniekaanval.

Het is een schokkend fenomeen dat in oktober 2021 al voor veel onrust zorgde. In Groot-Brittannië waren er toen al ongeveer 1.300 meldingen gemaakt. In Frankrijk zijn 130 meldingen gedaan tot nu toe, maar in Nederland was er lange tijd geen sprake van prikincidenten. De laatste tijd worden er helaas steeds meer meldingen gedaan door slachtoffer van needle spiking, ook in Nederland.

Bron: ANP/ De Gelderlander | Beeld: Getty Images