Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Heftige beelden van chaos in Kabul: wat is er aan de hand in Afghanistan?

Heftige beelden van chaos in Kabul: wat is er aan de hand in Afghanistan?

Heftige beelden van chaos in Kabul: wat is er aan de hand in Afghanistan?

Dat het één grote puinhoop is in Afghanistan, kan niemand ontgaan zijn. Maar wat is er nu precies aan de hand in het land en met name nu in de hoofdstad Kabul? En belangrijker: wat staat er nu nog te gebeuren?

Ongelooflijke beelden

Op sociale media regent het bizarre beelden van duizenden mensen die over de start- en landingsbaan lopen van de luchthaven van Kabul. Ook beelden van de bestorming van een Amerikaans transportvliegtuig bij een stationsgebouw en van een slurf die een stationsgebouw met een verkeersvliegtuig verbindt gaan viral, evenals video’s van hoe tientallen mensen zich hebben vastgeklamp aan een rijdend vliegtuig. Sommige Afghanen lijken liever hun leven vandaag te verliezen dan te moeten achterblijven in het land. Dat blijkt uit verschrikkelijke beelden waarop in de verte te zien is dat niet iedereen het vliegtuig heeft losgelaten voor het de lucht in ging… Waarom willen Afghanen hun land plotseling massaal verlaten?

Schokkend snelle machtsovername

Er heerst paniek in Kabul sinds de machtsovername van de extremistische Taliban zondag. Die kwam veel sneller dan verwacht, omdat de Afghaanse strijdkrachten het hadden opgegeven. Volgens de belangrijke Taliban-leider mullah Baradar is de snelle verovering van het land nergens eerder is vertoond. Donderdag voorspelden Amerikaanse inlichtingendiensten nog dat Kabul binnen negentig dagen zou kunnen vallen. Zaterdag werd dat bijgesteld naar slechts 72 uur, maar zelfs die inschatting bleek ruim: het duurde uiteindelijk nog geen dag. In het presidentiële paleis in Kabul riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten zondag de overwinning uit, zo was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond. De Taliban waren de laatste jaren verantwoordelijk voor aanslagen en aanvallen in Kabul. Daarbij vielen jaarlijks honderden doden en gewonden.

Angst voor wraak

Velen vrezen nu dan ook voor hun leven, omdat ze met de vorige regering of met westerse mogendheden hebben gewerkt. Of omdat ze door de Taliban om etnische of religieuze redenen zullen worden vervolgd. De Taliban heeft sinds de machtsovername meerdere keren beloofd geen wraak te zullen nemen op tegenstanders, vrouwenrechten te accepteren en het leven van Afghanen zoveel mogelijk door te laten gaan. Hier wordt uiteraard aan getwijfeld, omdat de situatie in gebieden die ze eerder hebben overgenomen vergelijkbaar is met de eerste periode dat de Taliban aan de macht waren tussen 1996 en 2001. Daar gelden strenge regels, zo mogen vrouwen niet werken en moeten ze zichzelf volledig bedekken. De huidige lichting zegt dat vrouwen nu wel naar school mogen gaan en studeren en werken, maar daar wordt aan getwijfeld.

‘Burgers hebben niets te vrezen’

Veel Afghanen willen uit angst voor de Taliban vluchten en zijn naar het vliegveld gegaan. Daar is de situatie chaotisch en er gaan geen lijnvluchten meer om Afghanen mee te nemen. Mochten deze mensen het vliegveld verlaten, dan zijn ze volgens de Taliban veilig. “Iedereen mag naar huis terugkeren. Burgers zullen niet worden aangevallen.” Ondertussen nemen de Taliban momenteel wapens in van burgers in Kabul. Volgens de moslimextremistische organisatie zijn die niet meer nodig. “Mensen hadden wapens om zichzelf te verdedigen, maar wij willen niemand kwaad doen, dus zijn ze niet meer nodig. We begrijpen dat mensen de wapens hadden, maar de burgers kunnen zich nu veilig voelen”, aldus een woordvoerder. In de chaos op de luchthaven zouden zeker vijf mensen zijn omgekomen.

President gevlucht

President Ashraf Ghani ontvluchtte zijn land zondagmiddag, en enkele uren later had de radicale beweging zijn paleis in bezit genomen. Ghani heeft zijn nederlaag erkend. In een boodschap op Facebook liet hij weten met zijn vertrek verder bloedvergieten in zijn land te hebben willen voorkomen. Hij vreesde voor gevechten in de straten van Kabul die levens van de bevolking in gevaar hadden kunnen brengen en tot “een grote humanitaire ramp hadden kunnen leiden”.

Terugtrekken van troepen

Twintig jaar hebben westerse troepen, ook uit Nederland, na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 geprobeerd militairen op te leiden en Afghanen democratie en mensenrechten bij te brengen. De terugtrekking van de troepen onder aanvoering van de VS leidde veel sneller dan verwacht tot een opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hebben voorbereid.

Val van Kabul én van Biden?

De machtsovername is niet alleen een klap het in het gezicht van de Afghaanse regering, maar ook in dat van de Amerikaanse president Biden. Hij besloot een aantal maanden geleden dat de Amerikaanse troepen het land moesten verlaten. “Amerika is vanochtend wakker geworden met het gevoel dat twintig jaar Amerikaanse hulp aan Afghanistan voor niks is geweest”, zegt correspondent Marieke de Vries tegen de NOS. “Iedereen vraagt zich af: hoe heeft dit zo snel en chaotisch kunnen gebeuren?” Volgens de vries zal de populariteit van Biden een enorme deuk oplopen door de gebeurtenissen, die zelfs bepalend kunnen worden voor zijn presidentschap.

Lees ook
Jaaike (32) verloor haar been op missie in Afghanistan: ‘Een gewone jongen van 16 blies zichzelf op’

Eerste evacuatievlucht onderweg

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor Nederlanders die in Afghanistan zitten en het land willen verlaten. Die kunnen zich per mail of telefoon melden. Hoeveel Nederlanders er in Afghanistan zitten, of hoeveel zich al hebben gemeld, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen. Het ministerie van Defensie heeft meerdere militaire vluchten naar Afghanistan gepland om tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren uit het land. De eerste vlucht is onderweg naar het land. De vraag is uiteraard hoe en waar die vlucht kan landen, gezien de bizarre situatie op de luchthaven van Kabul.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP