Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Dikke domper: ‘bezorgde’ Rutte doet verontrustende uitspraak over openen terrassen

Dikke domper: ‘bezorgde’ Rutte doet verontrustende uitspraak over openen terrassen

Dikke domper: ‘bezorgde’ Rutte doet verontrustende uitspraak over openen terrassen

Don’t shoot the messenger, maar… dat we binnenkort weer een lekker wijntje en bitterballen kunnen bestellen op het terras, lijkt een utopie. Premier Mark Rutte laat vandaag weten dat hij de kans dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de terrassen weer open klein acht. Ook een verruiming voor het hoger onderwijs zit er vermoedelijk niet in. “Ik ben niet heel hoopvol wat op korte termijn kan”, zegt hij op AD.nl woensdag.

Stijgende cijfers

De premier wijst op het stijgend aantal besmettingen en het feit dat het aantal mensen in ziekenhuizen en op de ic’s weer oploopt. Als hij naar deze cijfers kijkt, is Rutte “wel een beetje bezorgd voor maandag”, zei hij.

We gaan niet zo lekker

Het aantal coronagevallen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het RIVM. Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.

Nederland weer op hoogste risiconiveau

In heel Nederland geldt sinds woensdagmiddag weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle 25 regio’s hebben de status ‘zeer ernstig’. Omdat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, is het risiconiveau verhoogd voor de regio IJsselland (Zwolle en omstreken) en voor Gelderland-Midden, waar onder meer Arnhem en Ede onder vallen.

Eerste aanpassingen sinds december

Het coronadashboard van de overheid kent vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat Waakzaam, Zorgelijk, Ernstig en Zeer Ernstig. Het alarmniveau voor IJsselland was twee weken geleden verlaagd van het hoogste niveau, Zeer Ernstig, naar het een na laagste trapje, Zorgelijk. Gelderland-Midden ging toen van Zeer Ernstig terug naar Ernstig. Dat waren de eerste aanpassingen aan de risiconiveaus sinds 19 december. In de rest van het land bleef Zeer Ernstig gelden. In sommige gebieden geldt het hoogste risiconiveau al sinds 13 oktober. Nederland telt in totaal 25 veiligheidsregio’s.

Geen directe gevolgen

Voor de coronamaatregelen in IJsselland en Gelderland-Midden heeft de verhoging van het risiconiveau geen gevolgen, want de landelijke lockdown duurt zeker tot 15 maart. Maar op den duur kan het betekenen dat mensen minder dingen mogen wanneer het risiconiveau omhoog gaat en dat maatregelen kunnen worden versoepeld wanneer het risiconiveau omlaag gaat.

Lees ook
Leg je luchtige jurken én winterjas maar klaar: zo lenteachtig maar óók fris wordt het in maart

Persconferentie

Het kabinet bespreekt zaterdag in het Catshuis met deskundigen over de coronacrisis. Maandagavond op een persconferentie maken Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dan bekend of er nieuwe verruimingen (of maatregelen) komen en wat er met de avondklok gebeurt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty