Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Waarom een boosterprik wel kan helpen tegen de besmettelijke omikronvariant

Waarom een boosterprik wel kan helpen tegen de besmettelijke omikronvariant

Waarom een boosterprik wel kan helpen tegen de besmettelijke omikronvariant

Sinds zondag is er weer een harde lockdown in Nederland, vanwege de besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. De horeca en niet-essentiële winkels zijn weer volledig gesloten. Ook is er het dringende advies om zo min mogelijk gasten uit te nodigen thuis. In Nederland zijn we momenteel druk bezig met boosterprikken zetten. De boosterprik kan ook helpen tegen de omikronvariant, maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Boosterprik

Allereerst, de boosterprikken helpen de druk op de zorg te verminderen. Ondanks dat de huidige vaccins minder bescherming bieden tegen besmetting, lijken ze nog steeds goed te beschermen tegen ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopname. De effectiviteit van de vaccines neemt na verloop van tijd af, maar een boosterprik verhoogt de effectiviteit weer. Hierdoor worden minder mensen ernstig ziek worden en belanden minder mensen in het ziekenhuis. Door de boosterprikken en de harde lockdown hoopt het kabinet dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen niet meer ernstig toeneemt. Gebeurt dit wel, dan dreigt code zwart: wanneer dokters patiënten moeten weigeren die belangrijke zorg nodig hebben.

Ook goed om te weten: je coronapas vervalt per 1 februari als je langer dan negen maanden geleden je coronavaccinatie hebt gehad. Je hebt vanaf dat moment geen geldige QR-code meer, tenzij je binnen negen maanden na je laatste vaccinatie een boosterprik neemt. Reizen binnen Europa wordt ook een stuk lastiger als je geen boosterprik neemt. In veel landen, zoals Oostenrijk, is deze namelijk verplicht.

Lees ook
Volgens de arts die omikron ontdekte zijn dit de eerste symptomen van de nieuwe coronavariant

Omikronvariant

We weten helaas nog niet veel over de omikronvariant. Het is nog niet met zekerheid te zeggen dat de omikronvariant minder heftige ziekteverschijnselen heeft dan de deltavariant. Omikron is echter wel een stuk besmettelijker. De omikronvariant heeft wellicht een milder ziekteverloop, maar een nieuwe golf met coronabesmettingen kan wel tot problemen in de zorg leiden. Een grotere besmettelijkheid leidt namelijk tot meer coronapatiënten.

De omikronvariant is een mutatie die anders is dan de deltavariant. Hierdoor werken de coronavaccins in mindere mate tegen deze mutatie. Maar middels een boosterprik is je lichaam wel beter voorbereid op een coronabesmetting en is de kans dat je er ernstig ziek van wordt kleiner. De boosterprik beschermt tegen ziekenhuisopname, maar het verbetert ook de bescherming tegen besmetting, van zowel de deltavariant als de omikronvariant.

Twijfel je als jong persoon over de boosterprik? We leggen je uit waarom een boosterprik ook dan belangrijk is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images