Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten: ‘Ze krijgen vaak onterecht te horen dat klachten psychisch zijn’

Vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten: ‘Ze krijgen vaak onterecht te horen dat klachten psychisch zijn’

Vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten: ‘Ze krijgen vaak onterecht te horen dat klachten psychisch zijn’

Van de vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten voelt maar liefst 65% zich niet gehoord door haar specialist of huisarts. Dat blijkt uit een enquête van journalist Mirjam Kaijer, onder bijna 1800 vrouwen. Kaijer is naar aanleiding van haar boek Ik ben geen man! een online meldpunt begonnen om ervaringen van deze vrouwen in kaart te brengen.

Onverklaarde gezondheidsklachten

Zelf moest Kaijer tien jaar wachten op een verlossende diagnose. Hierdoor kwam ze op het idee om eens te onderzoeken waarom zoveel andere vrouwen hetzelfde meemaken. 80% van de patiënten met onverklaarde klachten is namelijk vrouw.

Meer dan de helft van de deelnemers van de enquête ervaart inmiddels al meer dan vijf jaar onverklaarde gezondheidsklachten. Meestal beginnen die klachten als ze tussen de 25 en 49 jaar zijn. Onderzoek van een arts loopt vaak op niks uit. Bijna 70% van de ondervraagden denkt dat het feit dat zij vrouw zijn van invloed is op het behandeltraject.

Gebrek aan kennis

Kaijer vindt vooral het gebrek aan kennis schokkend. “Het is belangrijk dat vrouwen de juiste feiten kennen, omdat ze nu nog vaak onterecht horen dat hun klachten psychisch zijn en in therapie moeten of medicatie krijgen. Zorgverleners moeten veel vaker toegeven dat ze nog heel veel niet over het vrouwenlichaam weten.” Maar 40% wist dat vrouwen vaak heftiger op medicatie reageren. Simpelweg omdat deze met name op mannen wordt getest.

Lees ook:
Shocking: vrouwen hebben 50% meer kans op bijwerkingen van medicijnen én vaccins

Ervaringen

Via het online meldpunt heeft Kaijer talloze ervaringen ontvangen van vrouwen die tegen dingen aanliepen in de zorg. Maar ook mannen hebben zich gemeld; zij gingen mee in het verhaal van de artsen, geloofden hun vrouw niet, terwijl ze toch ernstig ziek bleek te zijn. Alle verzamelde informatie van het meldpunt neemt Kaijer mee. In het voorjaar wil ze een petitie aanbieden voor betere gezondheidszorg voor vrouwen aan de Tweede Kamer. Ook heeft ze een stichting opgericht samen met andere ervaringsdeskundigen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: LINDA | Beeld: GettyImages