Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Heftig: vrouwen bevallen van verkeerde baby’s door omgewisselde embryo’s

Heftig: vrouwen bevallen van verkeerde baby’s door omgewisselde embryo’s

Heftig: vrouwen bevallen van verkeerde baby’s door omgewisselde embryo’s

Bizar nieuws uit de Amerikaanse staat Californië: twee vrouwen zijn per ongeluk bevallen van elkaars baby. Twee stellen hebben vervolgens drie maanden lang het verkeerde kind opgevoed door een grove fout in de ivf-kliniek. Daar zijn namelijk twee embryo’s verwisseld en bij de verkeerde vrouw in de baarmoeder teruggeplaatst.

Terugplaatsing

In een laboratorium worden een of meerdere eicellen van de vrouw bevrucht met sperma van haar partner. De embryo’s die daaruit ontstaan, worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Dat terugplaatsen is in de staat Californië dus helemaal fout gegaan. Het Amerikaanse stel Daphna Cardinale en haar man Alexander spannen een rechtszaak aan tegen de ivf-kliniek. Daphna vertelde tijdens een persconferentie over de zaak: “Ik heb nooit de gelegenheid gehad mijn eigen kind te dragen of tijdens de zwangerschap een band met haar op te bouwen.”

Eigenlijk had Daphna bij de geboorte meteen twijfels. Het meisje had namelijk een andere huidskleur dan zij en haar echtgenoot. Toch luisterde ze niet naar de twijfel, omdat ze vertrouwen had in de ivf-kliniek. Drie maanden later ontdekte ze door middel van DNA-tests dat de kinderen waren omgewisseld. Ze werd overmand door gevoelens: “Ik was angstig, voelde me bedrogen, boos en had een gebroken hart.”

Opnieuw gewisseld

De twee baby’s, allebei meisjes, werden een week na elkaar geboren in september 2019. In januari 2020 zijn de baby’s gewisseld en beide stellen voeden nu hun eigen kind op. Daphna en Alexander beschuldigen de ivf-kliniek van fraude, nalatigheid en contactbreuk. De kliniek wilde geen reactie geven aan de media over het incident.

Eerder gebeurd

Een heel bizar verhaal, dat hoor je niet vaak. Toch is het weleens eerder gebeurd. In 2019 beviel een Aziatische vrouw in New York van twee baby’s die niet van haar bleken te zijn. Op een echo was te zien dat ze zwanger was van twee jongetjes. Dat vond de vrouw al opmerkelijk, want een ivf-arts had gezegd dat vier van haar vijf bevruchte embryo’s meisjes waren. Tijdens de bevalling kreeg het stel de schok van hun leven: de tweeling was helemaal niet Aziatisch.

Lees ook
Lilian doet een zwangerschapstest voor het eerst na een IVF terugplaatsing: ‘Ik heb gevoelige borsten, dat is positief’

Uit DNA-onderzoek bleek al snel dat de baby’s écht niet van het stel waren. Er was een identieke match met een ander stel bij de ivf-kliniek en de tweeling moest worden afgestaan. Het koppel weet niet wat er met hun eigen embryo’s is gebeurd. Ze wilden dolgraag kinderen en hebben meer dan 100.000 dollar uitgegeven aan ivf-behandelingen. Door het incident hebben ze flink wat fysieke en emotionele schade opgelopen en ze klaagden de ivf-kliniek aan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, CNN, Beeld: GettyImages