Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shocking: vrouwelijke patiënten geopereerd door mannelijke chirurgen hebben meer kans op complicaties

Shocking: vrouwelijke patiënten geopereerd door mannelijke chirurgen hebben meer kans op complicaties

Shocking: vrouwelijke patiënten geopereerd door mannelijke chirurgen hebben meer kans op complicaties

Vrouwen en mannen worden in de samenleving nog steeds niet gelijk behandeld. Dit is ook het geval in ziekenhuizen. Uit een Canadees onderzoek, over ongelijkheid in de zorg, kwamen schokkende resultaten. Het bleek dat als vrouwelijke patiënten werden geopereerd door een mannelijke chirurg, de patiënten een grotere kans hadden op complicaties.

Vrouwelijke patiënten

In Canada werd onderzoek gedaan naar de behandelingen van vrouwelijke en mannelijke patiënten. De casussen van 1,3 miljoen patiënten van bijna 3.000 verschillende chirurgen werden bekeken. Het ging om verschillende operaties, van blindedarmoperaties tot openhartoperaties.

Uit het onderzoek bleek dat het risico op complicaties maar liefst 15 procent groter is als een mannelijke chirurg een vrouw opereert dan wanneer een vrouwelijke chirurg dit zou doen. De kans om te overlijden werd zelfs 32 procent hoger. Bij mannelijke patiënten maakte het echter niet uit of zij door een mannelijke of vrouwelijke chirurg werden geholpen. Vrouwelijke patiënten lopen dus meer risico op complicaties dan mannelijke patiënten, een behoorlijk zorgwekkende conclusie.

Lees ook
Niels (32) onderging een maagverkleining: ‘Na de operatie ben ik 75 kilo afgevallen’

Schokkende resultaten

Bij mannelijke chirurgen komen er dus meer complicaties en overlijdens voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze hogere risico’s voor vrouwen zijn schokkend. Er zou echter helemaal geen verschil moeten zijn tussen risico’s voor mannen en vrouwen, maar voor vrouwen maakt het geslacht van de behandelend arts wel degelijk uit.

Wat de oorzaak zou kunnen zijn? De wetenschappers konden er niet precies antwoord op geven. Wel zouden verschillen in interpersoonlijke vaardigheden tussen mannelijke en vrouwelijke artsen een rol kunnen spelen. Ook stereotypes en stijl van opereren zouden oorzaken kunnen zijn. Hier zal meer onderzoek naar worden gedaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images