Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Genoten van het zomerse weekend? Wees blij, want het wordt weer even afzien…

Genoten van het zomerse weekend? Wees blij, want het wordt weer even afzien…

Genoten van het zomerse weekend? Wees blij, want het wordt weer even afzien…

Na weken van onstabiel zomerweer was het afgelopen week eindelijk weer eens lekker genieten van zon en aangename temperaturen. We hopen wel dat je ieder zonnestraaltje meegepikt hebt, want… de tweede helft van augustus verloopt eerder herfstig dan zomers. Bummer.

Depressie(f)

Ten zuidoosten van IJsland ontstaat zondag een depressie die snel in zuidelijke richting zakt. Maandag en dinsdag ligt deze boven de Noordzee ten noorden van ons land, waardoor het weer drastisch omslaat. Als de verwachting klopt, wordt het bijzonder onstuimig en waait er een krachtige noordwestelijke wind. Daarbij trekken er vooral over de noordelijke helft van het land talrijke regen- en onweersbuien. In het Waddengebied kan het dan zelfs stormachtig waaien met windkracht 8 en zware windstoten. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg blijft het een stuk droger, maar is het wel opvallend fris.

Frisser dan normaal

De temperatuur ligt maandag tussen de 17 graden in het noorden en de 21 graden in het zuiden. Dinsdag tikt het kwik nergens meer de 20 graden aan en wordt het regionaal zelfs niet warmer dan 16 of 17 graden. Ter vergelijking: normaal gesproken ligt de temperatuur half augustus ergens tussen de 21 en 24 graden. De verwachting is niet dat er kouderecords gehaald zullen worden. Temperaturen zoals de 15,2 graden die op 17 augustus 2015 in De Bilt werd gemeten of de 13,7 graden van 1923 in Groningen, hoeven we niet te verwachten.

Fractie beter

De tweede helft van de week zal waarschijnlijk wat rustiger verlopen als de depressie via Denemarken Scandinavië intrekt. Dat betekent echter niet dat een zomerse periode meteen weer om de hoek ligt. Woensdag start met veel wolken en enkele buien. Later op de dag wordt het gelukkig droger en schijnt ook af en toe de zon. Het wordt 19 graden op de Wadden tot lokaal 21 graden in het zuiden en oosten van het land. Ook donderdag is er veel bewolking en kans op af en toe regen, al zullen er zeker ook droge perioden zijn. Het wordt ongeveer 20 graden bij een meest matige westenwind.

Lees ook
Voor regen én zonneschijn: zo maak je iedere normale mascara waterproof

Wel warmer, nog steeds wisselvallig

De dagen daarna gaat de temperatuur wat omhoog. Vrijdag wordt het 20 graden in Den Helder tot 23 graden in het zuidoosten. Zaterdag en zondag komt de temperatuur nog een beetje hoger uit en kan het landinwaarts regionaal 25 graden worden. Zaterdag heeft de meeste kans om een grotendeels droog te verlopen, met ook behoorlijk wat zon. Op vrijdag en zondag blijven er echter wisselvallig uitzien met een mix van zon, wolken en enkele buien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty