Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Er is een ware babyboom gaande: recordaantal geboortes in 2021

Er is een ware babyboom gaande: recordaantal geboortes in 2021

Er is een ware babyboom gaande: recordaantal geboortes in 2021

Wow: statistici verwachten dat aan het eind van 2021 maar liefst 180.000 baby’s geboren zullen zijn. Dat is een recordaantal geboorten meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2011 is dat hoge aantal baby’s niet meer bereikt, een ware geboortegolf dus.

Stijging

Na de eeuwwisseling was er sprake van een dalende trend qua geboortes. Maar onderzoekers stellen dat geboortes nu toch weer duidelijk toenemen. In de eerste negen maanden van 2021 kwamen 6800 meer kinderen ter wereld dan in dezelfde periode vorig jaar. Op basis van deze cijfers verwacht het CBS dat Nederland aan het eind van het jaar circa 180.000 baby’s zijn geboren. Normaal ligt dit rond de 170.000.

Bij vrouwen die moeder worden in de leeftijd van 25 tot 30 jaar is een stijging te zien, maar de grootste stijging is te zien bij het aantal vrouwen in de 30 die moeder worden. Naar verwachting krijgen 135 op 1000 vrouwen van 30 tot 35 een kind, in 2020 was dit 127 op 1000. De pandemie heeft eraan bijgedragen dat deze groepen vrouwen hun kinderwens niet langer uitstelden. Dit komt vooral doordat reizen naar het buitenland niet mogelijk waren, we veel thuis moesten werken en weinig leuke dingen op de planning hadden. De combinatie van werken en ouders zijn was hierdoor makkelijker te doen.

Lees ook
Hoe vaak en op welke manier moet je een baby eigenlijk wassen? Wij leggen het je uit!

Europa

Nederland is qua babyboom best een uitzondering in Europa. In andere Europese landen waarvan cijfers bekend zijn, is het aantal geboortes juist gedaald of gelijk gebleven. Alleen Finland is een uitzondering: daar worden wel meer kinderen geboren. In tegenstelling tot Nederland was die trend daar vorig jaar al bezig. In Spanje en Frankrijk daalde juist het aantal kinderen dat geboren werd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: GettyImages