Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Volledig gevaccinneerd? Zó goed werkt je coronavaccin nog na een paar maanden

Volledig gevaccinneerd? Zó goed werkt je coronavaccin nog na een paar maanden

Volledig gevaccinneerd? Zó goed werkt je coronavaccin nog na een paar maanden

Ben je blij dat je eindelijk twee prikken hebt gekregen? Je coronavaccinatie is misschien wel korter ‘houdbaar’ dan je denkt, volgens nieuw onderzoek. 

Sterker nog: na een paar maanden zou je wellicht al een boostervaccinatie nodig hebben. Een derde prik, dus.

Neemt af

90 dagen na je tweede AstraZeneca-prik is het vaccin 61% effectief, het Pfizer-vaccin 75%, zo luidt de conclusie van de universiteit van Oxford. Dat heeft te maken met die irritante nieuwe variant. De deltavariant van het virus zorgt er (mede) voor dat de bescherming afneemt, suggereert het voorlopige onderzoek. Het komt allemaal door die ‘nieuwe variant’. Waar het vaccin eerst negen van de tien infecties leek te weren, blijkt dit na een paar maanden nog maar driekwart van de deltabesmettingen te zijn.

Het beste idee

En ja, je kunt dus nog besmet raken met het coronavirus als je volledig gevaccineerd bent. Maar nog steeds geldt wereldwijd: dit is de beste bescherming tegen corona die er nu bestaat. Dus laat je vooral vaccineren. Volgens dr. Koen Pouwels, één van Oxfords onderzoekers, ben je met een volledige vaccinatie alsnog goed beschermd tegen het besmettelijke virus. “Zelfs met deze lichte dalingen in de bescherming tegen alle infecties en infecties met een hoge virale last, is het belangrijk om op te merken dat de algehele effectiviteit nog steeds erg hoog is omdat we met zo’n hoog beschermingsniveau begonnen.”

Lees ook
Hester: ‘Hoezo geen vaccinatieplicht voor carnavalvierders?’

Derde keer

In Amerika gaat het al een stuk sneller met de maatregelen voor een ‘boost’: daarom mogen Amerikanen acht maanden na hun tweede vaccinatie nog een derde vaccinatie halen, zo is deze week besloten. Maar er is in Europa ook tegengeluid: in veel armere landen hebben mensen nog niet eens 1 vaccinatie gehad. Dan voelt het niet eerlijk dat wij in het westen al gaan voor een derde prik.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.