Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Volgens de WHO is einde pandemie in zicht: ‘corona wordt behandeld als een seizoensgriep’

Volgens de WHO is einde pandemie in zicht: ‘corona wordt behandeld als een seizoensgriep’

Volgens de WHO is einde pandemie in zicht: ‘corona wordt behandeld als een seizoensgriep’

Je zou het niet denken, maar we lijken blij te kunnen zijn met de omikronvariant. Omdat tegen maart bijna 60% van alle Europeanen met deze variant besmet zou zijn geweest, komt er daarna een goede periode aan.

Vanaf maart volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen. Dat komt mede dankzij alle vaccinaties, maar ook vanwege onze weerstand tegen het virus. En omdat de omikron de dominante variant lijkt te worden en mensen daar minder ziek van worden, is dat goed nieuws. Zeker met warm weer op komst in de lente, zullen we hopelijk veel minder merken van de pandemie.

Elk jaar weer

En na die lente en zomer in 2022 dan? We zouden kunnen stellen dat het einde van de pandemie met haar lockdowns dan eindelijk in zicht is. Iets waar we met z’n allen wel naartoe leven, zeg maar. We zullen corona dan alleen nog gaan zien als een heftige seizoensgriep, waarvoor boosters nodig zullen blijven. Maar als je kijkt naar landen als Amerika, daar krijgen alle inwoners elk jaar, altijd al, een prik tegen ’the flu’. Zo moeten we corona ook gaan zien: een prik die je elk jaar haalt om je weerstand een boost te geven en die je beter beschermt tegen corona in de herfst en in de winter. In de lente en zomer is gewoon alles zoals normaal.

Te vroeg

Als het aan het eind van het jaar opnieuw kouder wordt, zal COVID-19 terugkeren, verwacht WHO-directeur Hans Kluge. “Niet als pandemie, maar als beter beheersbare endemische ziekte zoals een griep.” “We verwachten een periode van rust voordat covid-19 tegen het einde van het jaar terugkomt.”

Zaterdag benadrukte RIVM-topman Jaap van Dissel dat het “echt nog te vroeg” is om corona een griep te noemen. Dat komt omdat er nog steeds meerdere varianten kunnen ontstaan die mogelijk nog gevaarlijker zijn dan de deltavariant, de gewone variant en de omikron.

Ook Kluge houdt om die reden nog een slag om de arm. “Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.” Helemaal zeker is het dus nog niet, dat het einde van de pandemie in zicht is. Maar er gloort hoop aan de horizon – en dat is al heel wat, na al die maanden.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images