Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kabinet maakt vanavond versoepelingen bekend in vernieuwde persconferentie

Kabinet maakt vanavond versoepelingen bekend in vernieuwde persconferentie

Kabinet maakt vanavond versoepelingen bekend in vernieuwde persconferentie

Vanavond maakt het kabinet onder grote druk van ondernemers en bestuurders dan toch versoepelingen bekend. Zo mogen volwassenen weer gaan sporten en winkels kunnen op afspraak ook weer open tot 17:00 uur. Ook zullen ook de quarantaineregels iets worden versoepeld. Verder zal de coronapersconferentie er wat anders uitzien vanavond. Minder tekst en juist meer plaatjes én natuurlijk niet te vergeten: een nieuwe minister. 

De lockdown wordt, ondanks het hoge aantal besmettingen, vanaf morgen versoepeld. Afgelopen dagen zijn de protesten tegen de maatregelen namelijk flink toegenomen. Het kabinet heeft daarom laten weten dat ze met een bredere blik naar de wensen van het volk te gaan kijken, en dus ook naar de sociaaleconomische gevolgen.

Winkels en sportscholen weer open

Vanaf zaterdag kunnen winkels, kappers en sportscholen weer, onder bepaalde voorwaarden, open. Dat bevestigden Haagse bronnen gisteren aan RTL Nieuws. Winkelen mag dus straks wel weer, maar alleen op afspraak en tot 17:00 uur. Zo blijft het aantal mensen dat tegelijkertijd gaat winkelen beperkt. Supermarkten zijn wel gewoon open tot 20:00 uur.

Verder is het straks mogelijk dat volwassenen weer buiten mogen sporten en ook de sportscholen kunnen weer open. Daarnaast mogen contactberoepen, denk aan kappers en nagelstudio’s, ook onder voorwaarden weer open. Hetzelfde geldt voor de hogescholen en mbo’s.

Medische mondkapjes

Het OMT heeft geadviseerd om alleen nog maar medische mondkapjes te gaan gebruiken, en dit advies wordt waarschijnlijk ook opgevolgd. Het is niet niet bekend of de mondkapjesplicht ook op meerdere plaatsen zal gelden. Verder worden ook de quarantaineregels verkort. Dit geldt waarschijnlijk alleen voor mensen met vitale beroepen, maar daar is verder nog niet heel veel duidelijkheid over.

Vanavond is alweer de 49ste persconferentie. Twee jaar lang keken miljoenen mensen naar het vertrouwde beeld van minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte, en natuurlijk niet te vergeten gebarentolk Irma Sluis of één van haar vervangers.

Vernieuwde persconferentie

Maar daar komt nu dus verandering in. Want vanavond zien we niet alleen een nieuwe minister van Volksgezondheid op televisie, maar ook de persconferentie krijgt een update. Ernst Kuipers zal namelijk met graphics gaan werken, en aan de hand daarvan de situatie en ontwikkelingen uitleggen. Hierdoor zullen de teksten ook een stuk korter worden en zal men langer de aandacht erbij houden.

Bas van Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam legt uit: “Dat de persconferentie wordt aangepast, werd hoog tijd. Het was heel veel tekst die wordt voorgelezen. Hugo en Mark stonden erbij alsof ze strafwerk hadden.” Ook laat hij weten dat je met plaatjes veel meer mensen bereikt. “Mensen die minder taalvaardig zijn kun je duidelijk maken wat het probleem is.”

Gebarentolk wordt postzegel

Helemaal nieuw is het overigens niet. President Macron van Frankrijk werkt namelijk al veel langer met deze graphics. Maar de gebarentolk zal wel wat ruimte moeten maken voor de plaatjes en graphics. Daarom zal de gebarentolk voortaan niet meer volledig in beeld komen, maar als postzegel in een hoekje.

Lees ook
Hugo de Jonge is weg, maar wie is zijn opvolger Ernst Kuipers nou eigenlijk?

Vuurdoop

Vanavond zal dus de vuurdoop zijn voor de 62-jarige Kuipers. Hij werd afgelopen maandag beëdigd als minister. Hiervoor was Kuipers verantwoordelijk voor de verspreiding van coronapatiënten in ziekenhuizen. Zijn studievriend Jaap Fogteloo liet eerder al weten dat Kuipers niet per se van de spotlights houdt. “Maar hij is niet bang. Op tv komt hij trouwens wel vaak ernstig over. In het echt is hij veel luchtiger van toon.”

Kuipers zal een andere aanpak hebben als het gaat over het coronabeleid. Eerder gaf hij al aan dat hij met een bredere blik wil gaan kijken naar de aanpak en ook vooral de economische belangen mee wil nemen. Verder wil hij ook andere RIVM-modellen gaan gebruiken. Ook zal de minister met een langetermijnaanpak van het coronabeleid komen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: BrunoPress