Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rutte ziet versoepelingen van de coronamaatregelen maar somber in: ‘Anders is de eerstvolgende datum 13 mei’

Rutte ziet versoepelingen van de coronamaatregelen maar somber in: ‘Anders is de eerstvolgende datum 13 mei’

Rutte ziet versoepelingen van de coronamaatregelen maar somber in: ‘Anders is de eerstvolgende datum 13 mei’

Afgelopen dinsdag mochten we weer naar een persconferentie kijken en luisteren en werden de nieuwste ontwikkelingen van het coronavirus besproken. De cijfers zien we steeds schommelen, maar wat betekent dat nou voor de versoepelingen van de maatregelen die er nu nog gelden? Premier Rutte ziet de situatie nu helaas weer wat somberder in. 

Uitgebreid openingsplan

Dinsdag presenteerden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge het uitgebreide openingsplan, om weer op weg te gaan naar een ‘normaal’ leven. Daarin staat dat, als de situatie het toelaat, er op 28 april een einde komt aan een heel aantal maatregelen. Hierbij werden de avondklok en terrassen sowieso genoemd. Ook zouden er dan versoepelingen kunnen komen voor in de detailhandel.

Versoepelingen maatregelen

Maar waar dinsdag nog 28 april werd gezegd, laat Rutte zich nu uit over het feit dat de coronamaatregelen misschien pas half mei versoepeld kunnen worden. Hij ziet de situatie op dit moment namelijk somber in. Aankomend weekend is er weer een Catshuis-overleg en als de cijfers dan niet een dalende lijn laten zien, dan wordt de datum van 28 april met grote waarschijnlijkheid geschrapt. Volgens Rutte staan de tot nu toe genoemde data – eerst 21 april en vervolgens 28 april – steeds “in potlood” in de agenda en zouden ze dus ook zo weer kunnen worden weggehaald.

Half mei

“We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend”, vertelde Rutte vanmorgen. “Als 28 april niet kan, wordt het 3 of 6 mei. En anders is de eerstvolgende datum 13 mei.” We moeten eerlijk bekennen, die data klinken ons nou niet per se als muziek in de oren.

Veel besmettelijken

Op dit moment lopen er zo’n 160.000 mensen rond die andere mensen kunnen besmetten. “Dat zijn evenveel besmettelijken als tijdens de eerste golf. Echt heel veel dus.” Ondertussen liggen er ook nog eens zo’n 800 mensen op de ic’s. Het doel is nu dus echt om de cijfers van de intensive cares naar beneden te halen. Maar Rutte kan het allemaal niet met zekerheid zeggen: “Dat is als het voorspellen van het weer, dat ga ik niet doen.” De premier denkt dat de cijfers aanstaand weekend niet opeens heel erg gedaald zullen zijn, “maar je wilt kijken of de nieuwe instroom aan het dalen is”.

Lees ook
Bewezen: als je weinig beweegt, is de kans op overlijden aan corona groter

Afwachten

Het is voor ons dus echt een kwestie van afwachten en met alle hoop die we nog in ons hebben vol te blijven houden. Eén pluspuntje is dan in ieder geval dat het weer een stuk lekkerder gaat worden de komende tijd. We mogen dus hopelijk snel weer gaan genieten van de zon (en terrasjes – wanneer de tijd rijp is).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: ANP