Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Voorlopig nog geen duidelijkheid? ‘Besluit over mogelijke versoepelingen vanaf 19 mei uitgesteld’

Voorlopig nog geen duidelijkheid? ‘Besluit over mogelijke versoepelingen vanaf 19 mei uitgesteld’

Voorlopig nog geen duidelijkheid? ‘Besluit over mogelijke versoepelingen vanaf 19 mei uitgesteld’

Vanavond staat er weer een persconferentie op het programma, maar het lijkt erop dat we dan weinig nieuws te horen krijgen. Maandagochtend werd nog gefluisterd dat vandaag besloten zou worden of er meer versoepelingen mogelijk waren, maar inmiddels beweren ingewijden dat ons geduld nog wat langer op de proef wordt gesteld.

Versoepelingen 19 mei

Volgens ingewijden beslist het kabinet pas volgende week maandag of versoepelingen vanaf 19 mei – eerder werd 18 mei als datum genoemd – kunnen doorgaan. Het gaat hierbij om een tweede stap in het openingsplan, zoals het deels openen van sportscholen en dierentuinen.

Daling besmettingen

Of er versoepelingen doorgevoerd kunnen worden, ligt natuurlijk aan het aantal besmettingen. Het gemiddelde daalt inmiddels gelukkig en ook de weekcijfers liggen naar verwachting onder de 50.000 positieve tests – en dat voor het eerst sinds begin april. Het kabinet zou vandaag besluiten aan welke voorwaarden moet worden voldaan om de volgende stap in het openingsplan te kunnen zetten. Die voorwaarden zullen dinsdagavond in de persconferentie bekend worden gemaakt door demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van twintig procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic’s.

Kunnen we weer op vakantie?

Waar we met z’n alleen reikhalzend naar uitkijken, is de zomervakantie mét een tripje over de grens. Maar is dat realistisch? Momenteel geldt er immers nog een dringend advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Deze maatregel loopt vooralsnog op 15 mei af en het lijkt erop dat het kabinet inderdaad zal aankondigen dat het advies komt te vervallen.

Vanaf dan worden de reisadviezen weer per land gegeven. Naar verwachting gaat het reisadvies voor enkele landen dan weer naar geel of zelfs groen, zeggen ingewijden. Het zou gaan om onder meer Portugal en Finland. Een soepeler advies betekent niet zonder meer dat ernaartoe reizen kan zonder beperkingen, bijvoorbeeld omdat de andere landen Nederland als risicogebied zien.

Toegangstesten

Als de versoepelingen vanaf volgende week woensdag kunnen doorgaan, gaat het niet om de volledige tweede stap van het openingsplan. Bepaalde sectoren eerder openen door middel van toegangstesten laat langer op zich wachten. Hoewel ook dit onderdeel was van de tweede fase, moet de Eerste Kamer de wet nog behandelen. Het kabinet streeft ernaar dat het toegangstesten in juni ingaat, zei De Jonge vorige week in een debat.

Lees ook
Dít zijn waarschijnlijk de coronamaatregelen in Europa in de zomervakantie

Terug naar het ‘oude normaal’

Hoe dan ook is het Veiligheidsberaad positief over het voornemen van het kabinet om vanaf 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. “Het openingsplan is een heldere route om uit de lockdown terug naar het ‘oude normaal’ te gaan en sluit aan op de oproep van het Veiligheidsberaad: versoepelen buiten voor binnen, kleine groepen voor groot en jong voor oud”, aldus voorzitter Hubert Bruls in een verklaring. “Met de zomer in zicht is het sociaal-maatschappelijke gezien wenselijk om stap twee van het openingsplan te zetten. En zolang we de maatregelen zo goed mogelijk blijven naleven zoals nu ook grotendeels gebeurd met stap één van het openingsplan – onder andere het winkelen zonder afspraak en de opening van de terrassen – kunnen we samen ook stap twee ingaan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images