Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shocking: Verhuurders verlengen contract van studenten niet als ze klagen

Shocking: Verhuurders verlengen contract van studenten niet als ze klagen

Shocking: Verhuurders verlengen contract van studenten niet als ze klagen

Veel studenten die in een onveilige woonomgeving leven, durven niet vaak naar de huisbaas te stappen. Onder andere vanwege het woningtekort, worden missende brandblussers of rookmelders door de vingers gezien. NOS nam een vragenlijst af bij studenten die uitwonend zijn en de resultaten zijn zorgwekkend.

Studenten durven niet naar hun huisbaas, ook al is hun woning onveilig, blijkt uit de vragenlijst die beantwoord is door ruim 2000 mensen.

Houtrot en schimmel

“In mijn kamer zit houtrot. Er zijn geen werkende rookmelders, de badkamer zit vol schimmel omdat we niet kunnen ventileren, en door een lekkage zijn vochtplekken ontstaan”, schrijft een student in de vragenlijst. De verhuurder weet ervan, maar lost veel problemen niet op. “De klachten vielen verkeerd bij hem. Hij stond plotseling in mijn kamer en zei: ‘als je zo doorgaat kun je beter wat anders zoeken’.”

Woningtekort

Uit de resultaten van de vragenlijst van NOS blijkt dat een derde van de studenten geen verplichte brandblusser in zijn of haar woning heeft. De rookmelders die sinds juli overal verplicht zijn, hebben een op de tien studenten ook niet in hun huis.

Honderden studenten moeten dealen met kapotte ramen, deuren en sloten, maar toch stappen deze studenten liever niet naar de huisbaas. Een derde in de vragenlijst van NOS op 3 zegt bang te zijn geen woning meer te hebben als hij of zij klaagt. Een belangrijke reden daarvoor: het woningtekort. Dit jaar steeg dat tekort in de studentensteden tot bijna 27.000 studentenwoningen.

Rechten

Je staat als student vaak volledig in je recht wanneer er iets mis is met de woning. De huisbaas is er om die problemen op te lossen. De onafhankelijke Huurcommissie, waar je met je klachten naartoe kunt stappen, houdt een lijst bij van mankementen die de verhuurder volgens de wet moet oplossen.

In verschillende studentensteden zijn huurteams aanwezig. Daar kun je met al je vragen en problemen terecht. Jacqueline Versteeg van Huurteams Nijmegen begrijpt de angst voor huisbazen wel: “Zij zeggen: voor jou tien anderen. Net als overal, hebben Nijmeegse studenten vaak tijdelijke huurcontracten. En het komt regelmatig voor dat verhuurders niet verlengen als een huurder klaagt.”

Het is belangrijk dat studenten op de hoogte zijn van hun rechten. In veel huurcontracten die ze ondertekenen, staan dingen die niet helemaal kloppen. “En als een verhuurder zegt dat hij je eruit zet als je klaagt, kan dat ook niet zomaar”, meldt Versteeg.

Lees ook
Sanne (31) vindt haar schoonmoeder vreselijk: ‘Als zij in de buurt komt wonen, ga ik misschien wel weg bij Rick’

Wet ‘Goed Verhuurderschap’

Met een doorvalbeveiliging kan een val door een raam gebroken worden. Zeker niet ieder raam beschikt over zo’n beveiliging. Zo is 22-jarige student Seb vorig jaar in Amsterdam verongelukt doordat hij door een raam viel op drie meter hoogte.

Ramen moeten een bepaalde afmeting hebben om doorvalbeveiliging te kunnen verplichten. Veel studenten zeggen tegen in de vragenlijst dat bij hen zo’n beveiliging ook ontbreekt. Ook als die er volgens hen wel zou moeten zitten.

De vrienden en familie van Seb maken zich hard voor een campagne die ze hebben opgezet om mensen bewust te maken van de gevaarlijke omstandigheden waar studenten zich soms in bevinden.

Om huurders beter te beschermen tegen misstanden, werkt het kabinet aan de wet ‘Goed Verhuurderschap’. De bedoeling is dat gemeenten door die wet meer mogelijkheden krijgen om uit eigen beweging in te grijpen als woningen niet in orde zijn. Nu is er eerst een melding van de huurder nodig.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS.nl | Beeld: Getty Images