Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Hooggerechtshof in Verenigde Staten schaft landelijk recht op abortus af

Hooggerechtshof in Verenigde Staten schaft landelijk recht op abortus af

Hooggerechtshof in Verenigde Staten schaft landelijk recht op abortus af

Het landelijk recht op abortus is door het hooggerechtshof in de Verenigde Staten afgeschaft. Elke staat kan zelf bepalen of abortus toegestaan is of niet. Vanaf nu hangt het dus van de staat af waarin een Amerikaanse vrouw woont of ze abortus mag ondergaan of niet. 

Recht op abortus

Ongeveer twintig staten overwegen om abortus te verbieden, blijkt uit verschillende berichten. Dat is iets minder dan de helft. Een abortusverbod komt vooral ter sprake in de staten waar de Republikeinen aan de macht zijn. De staten Missouri en Louisiana hebben vlak na de uitspraak een abortusverbod ingevoerd. Abortus kan ook op andere manieren beperkt worden dan alleen een verbod. Bijvoorbeeld het verkorten van de termijn waarin een abortus mag worden gedaan of het terugbrengen van abortusklinieken.

In ongeveer de helft van de staten zijn de Democraten aan de macht. Naar verwachting zal het hier mogelijk blijven om een abortus te ondergaan.

Lees ook
Eindelijk: vijf dagen bedenktijd voor abortus afgeschaft

Tragische fout

Het schrappen van het landelijk recht op abortus wordt niet gesteund door de Amerikaanse president Joe Biden. Hij noemt het een ‘tragische fout’. Hij stelt dat de ‘gezondheid en levens van vrouwen gevaar lopen’, vanwege het feit dat staten nu zelf mogen bepalen of abortus wel of niet toegestaan is.

Biden benoemt dat vrouwen die in staten wonen waar een abortusverbod geldt straks kunnen reizen naar staten waar wél een abortus is toegestaan.

Reiskosten vergoeden

Dat reizen naar andere staten om een abortus uit te laten voeren, kan kosten met zich meebrengen. Disney, Netflix en andere grote mediabedrijven geven aan deze reiskosten van hun Amerikaanse medewerkers te vergoeden. Vrijdag lieten Paramount, Sony en Meta weten dit ook te gaan doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images