Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De Aylan Kurdi voor Amerika? Foto verdronken Mexicaanse vader en kind schokt wereld

De Aylan Kurdi voor Amerika? Foto verdronken Mexicaanse vader en kind schokt wereld

De Aylan Kurdi voor Amerika? Foto verdronken Mexicaanse vader en kind schokt wereld

In 2015, op het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis, schokte een foto van het verdronken jongetje Aylan Kurdi de hele wereld. Doen alsof het er niet was, ging niet meer. De crisis kreeg een gezicht en meer dan ooit werd duidelijk dat er iets moest gebeuren. Deze week lijkt de geschiedenis zich verdrietig genoeg te herhalen, maar dan aan de andere kant van de oceaan.

Gezicht van de crisis

Aylan werd vier jaar geleden het gezicht van alle bootvluchtelingen die Europa probeerden te bereiken. Hij was afkomstig uit Kobani, een Koerdische stad in het noorden van Syrië. Hij was drie jaar oud, wat betekent dat hij in zijn leven nooit iets anders heeft gezien dan oorlog. Het beeld van de verdronken peuter maakte onder meer in Nederland heel veel los. Plots stroomden de donaties voor vluchtelingen binnen, werden er diverse hulpacties opgezet en namen steeds meer mensen vluchtelingen onder hun hoede. Eerst was er verdriet en afschuw, daarna kwam men in beweging. Dit mocht níet meer gebeuren.

Nieuwe foto

Nu bevindt Amerika zich in dezelfde situatie. Het debat over de migrantenstroom bij de Mexicaanse grens is in de Verenigde Staten weer enorm opgelaaid door de publicatie van een nieuwe, hartverscheurende foto. Op het beeld, waarvan de tranen je in de ogen springen, zijn een verdronken vader en zijn dochtertje te zien. Ze liggen met hun gezicht naar beneden in het lage water bij de oever van de rivier Rio Grande. Veel Amerikanen zijn geschokt door het beeld.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Tragisch

Vader Oscar en de kleine Valeria (23 maanden) zijn afkomstig uit het arme El Salvador. Ze probeerden via de rivier Amerika te bereiken. De vader stak eerst met zijn dochter de rivier over, daarna ging hij weer terug om zijn vrouw te halen. Toen zijn bijna tweejarige dochter Valeria dat zag, sprong ze weer de snelstromende rivier in. Haar vader probeerde haar te redden, maar beiden verdronken. De regering van El Salvador betaalt de begrafenis van het meisje en haar vader.

Lees ook
Schokkende opnames huilende vluchtelingenkinderen opgedoken, Trump onder vuur

Topje van de ijsberg

Jaarlijks komen er enkele honderden mensen om het leven bij hun poging de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken. Oscar en Valeria, van wie de heftige foto afgelopen maandag gemaakt is, zijn slechts het topje van de ijsberg. Sinds maandag is de foto al vele malen gedeeld op sociale media. Mensen vragen zich af wat er in hemelsnaam nog voor nodig is om president Trump en zijn regering te doen inzien dat er maatregelen nodig zijn. Opent dit tragische beeld de ogen van Amerika?

Aylan in 2015:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Pexels – Quang