Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Gemeente Utrecht start campagne tegen straatintimidatie door mannen na te roepen

Gemeente Utrecht start campagne tegen straatintimidatie door mannen na te roepen

Gemeente Utrecht start campagne tegen straatintimidatie door mannen na te roepen

Gisteren werden er in het centrum van Utrecht mannen nageroepen terwijl ze over straat liepen. Dit had alles te maken met de campagne tegen straatintimidatie. Volgens de gemeente is de helft van alle Utrechtse vrouwen en meisjes hier namelijk regelmatig slachtoffer van. 

Met deze actie wilde de gemeente mannen ook eens laten voelen “hoe ongemakkelijk en soms zelf bedreigend” straatintimidatie eigenlijk kan zijn. De mannen die over straat liepen werden vanaf een scherm nageroepen door een vrouw.

Deze actie werd gehouden bij de Stadshuisbrug in het centrum van Utrecht. De mannen die werden nageroepen door de vrouw, werden daarna meteen ‘opgevangen’ door medewerkers van de gemeente. Er werd vervolgens aan de mannen uitgelegd wat het doel van de campagne is en ook werd er aan de mannen gevraagd hoe ze zich voelde door deze actie.

Oplossing

Een woordvoerder van de gemeente heeft laten weten dat deze actie bewust confronterend en schurend is. “Met deze actie worden de mannen en jongens echt aangesproken of lastiggevallen zoals vrouwen dat heel vaak meemaken”, laat hij weten. “Mannen zijn ook een deel van de oplossing, als ze hun vrienden aanspreken op dit soort gedrag.” Volgens de woordvoerder begon het naroepen onschuldig, maar werd het steeds bedreigender en vervelender. “Precies zoals het in het echt ook gaat.”

Lees ook
Nageroepen worden op straat: twee op de drie jonge vrouwen hebben last van straatintimidatie

Campagne tegen straatintimidatie

Deze actie was een onderdeel van een campagne tegen straatintimidatie. Deze start 23 mei in de gemeente Utrecht en op sociale media. Het gaat hierbij niet alleen om de straatintimidatie zelf, maar ook om het melden hiervan. Door hier meer aandacht aan te geven, krijgt de gemeente ook meer inzicht hierin. De campagne is vooral gericht op vrouwen en meisjes, maar ook voor andere slachtoffergroepen is er aandacht. Denk hierbij aan lhbtiq+’ers en mensen die zichtbaar een geloof uitdragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: GettyImages