Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Uitgelekte maatregelen van persconferentie van vrijdag: uitbreiding coronapas en extra beperkingen voor horeca

Uitgelekte maatregelen van persconferentie van vrijdag: uitbreiding coronapas en extra beperkingen voor horeca

Uitgelekte maatregelen van persconferentie van vrijdag: uitbreiding coronapas en extra beperkingen voor horeca

Het is weer zover: het gaat niet goed met de coronacijfers en het demissionaire kabinet denkt daarom aan extra maatregelen. Komende vrijdag is er weer een persconferentie, wederom zijn de nieuwe regels gedeeltelijk uitgelekt. De coronapas zal verplicht worden in dierentuinen en pretparken. Ook kan de horeca rekenen op aanvullende maatregelen, zoals eerder sluiten en vaste zitplaatsen.

Besluit

Vrijdag wordt er dus definitief besloten over de nieuwe coronamaatregelen. De beperkingen kunnen dan vanaf zaterdag gaan gelden, maar waarschijnlijk wacht het demissionaire kabinet eerst op een debat met de Kamer. De coronapas voor toegang tot dierentuinen en pretparken? Die maatregel is vrijwel zeker. Ook wil het demissionaire kabinet de coronapas nog meer uitbreiden, bijvoorbeeld op de werkvloer en op scholen. Alleen zijn de voorbereidingen op dit moment nog niet zo ver.

Ook wordt er gedacht aan nieuwe maatregelen voor de horeca. Oh no! Op tafel liggen plannen voor een eerdere sluitingstijd en de terugkeer van een vaste zitplaats. Echter benadrukken betrokkenen bij het coronabeleid van het demissionaire kabinet dat hierover nog geen definitief besluit is genomen.

Maatregelen

Afgelopen week werd de mondkapjesplicht weer ingevoerd en werd de coronapas verplicht in sportscholen en musea. Daarmee hoopte het demissionaire kabinet op een afname van het aantal ziekenhuisopnames. Helaas lijkt dit niet het geval. Momenteel liggen er 1647 patiënten in de ziekenhuizen, waarvan 319 personen op de intensive care, blijkt uit de meest recente cijfers van de Rijksoverheid.

Het demissionaire kabinet blijft hameren op de basisregels: afstand houden, thuis blijven en testen bij klachten. Daarover zei Hugo de Jonge gisteren in de Kamer: “We kunnen zelf heel veel doen. Het virus verspreidt zich namelijk niet vanzelf – mensen doen dat.” Deze uitspraak leidde tot ergernis in de Kamer. “Het kabinet laat zich wéér overvallen door het virus”, zei PvdA-kamerlid Attje Kuiken. Zij wil nu extra maatregelen en niet wachten tot vrijdag. D66, PVV en GroenLinks willen een verbetering van de testcapaciteit en sneller starten met de boosterprik voor ouderen.

Uitgelekt

Waarom hebben we eigenlijk persconferenties als de maatregelen toch altijd al uitlekken? Je hoort weleens dat het kabinet dit met opzet zou doen, zodat mensen alvast aan de maatregelen kunnen wennen. Axel Dees, woordvoerder van Hugo de Jonge, schetst bij Nu.nl dat dit onzin is. Ook Frist Wester, politiek commentator van RTL Nieuws, vertelt aan Nu.nl: “Ze gaan niet eerst kijken hoe bepaalde maatregelen zullen vallen.”

Het zijn juist nieuwsorganisaties die de maatregelen uitlekken, stelt hij. Volgens Wester zorgt dat voor dilemma’s: “Stel dat je ’s ochtends van een bron te horen krijgt dat de verzorgingstehuizen weer op slot gaan en je meldt dat. Dan gaat iedereen nog even snel naar oma en opa toe. Maar wat als die maatregelen op het laatste moment toch niet doorgaan of in gewijzigde vorm worden aangekondigd, dan heb je een hoop paniek veroorzaakt. Je moet heel zeker weten hoe het ’s avonds verteld zal worden.”

Lees ook
Sorry, we hebben slecht nieuws: waarschijnlijk zitten we nog twee jaar met corona opgescheept

 Voorspellen

“Wie zich een klein beetje verdiept in de coronacrisis en de tot nu toe genomen maatregelen, kan zonder grote moeite de volgende stap van het demissionaire kabinet voorspellen”, schrijft Nu.nl. Het nieuwsplatform concludeert dit uit de interviews die zij hebben afgenomen met verslaggevers, politiek commentatoren en de woordvoerder van Hugo de Jonge.

Joost Vullings, politiek commentator van EenVandaag, legt uit aan Nu.nl: “Als jij iets weet en je legt dat voor aan een woordvoerder, dan gaat die dat niet ontkennen. Dat voelt als liegen en dat vinden ze naar.” Politiek verslaggever van Nos Nieuws, Xander van der Wulp, voegt toe: “Je moet een vrij compleet beeld hebben, pas dan krijg je soms een bevestiging. Het is niet zo dat je belt en je hele lijstje eventjes wordt aangevuld.” De woordvoerder van Hugo de Jonge bevestigt dit: “Als men mij belt over kennis die pas later bekend mag worden, verwijs ik altijd netjes door naar het moment waarop daarover een openbare toelichting wordt gegeven. Ik kan daar niet op vooruitlopen.” 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf, Rijksoverheid, Nu.nl | Beeld: Getty Images