Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Twijfels over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Twijfels over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Twijfels over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Er is al meer dan 100 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne door Giro555. Toch wantrouwen veel mensen deze organisatie. Dat blijkt ook uit een stelling van De Telegraaf. 48% van de 4833 stemmers vindt het géén goed idee om geld te doneren aan Oekraïne. Waar komt dat wantrouwen vandaan?

Twijfels

De Telegraaf schrijft dat het wantrouwen waarschijnlijk komt omdat mensen twijfelen of het gestorte geld wel goed terechtkomt. Een deelnemer aan de stelling benoemt: “In het verleden werden uit de Giro555-pot heel andere projecten betaald dan werd verteld. Waarom geen ander, apart gironummer voor Oekraïne instellen?” Ook wordt er gevreesd dat er te veel geld naar het ‘management’ gaat.

Strijkstok

Wantrouwen richting organisaties zoals Giro555 is niks nieuws. Dit kwam ook al veel voor rondom de inzamelingsactie voor Haïti. Nadat daar een zware aardbeving plaatsvond in 2010 werd er 111 miljoen euro opgehaald door Giro555. Na de inzameling was er veel kritiek. Waar was al dat geld voor gebruikt? Veel mensen waren bang dat het aan de zogenaamde strijkstok was blijven hangen.

Giro555 schrijft daarover op hun website: “Ons doel is om mensen in nood te helpen en daar werken we hard aan. Daarom moeten de hulporganisaties achter Giro555 aan strenge regels voldoen.” De organisaties achter Giro555 moeten een keurmerk bezitten, ook mogen ze niet meer dan 7% van de actieopbrengst besteden aan organisatiekosten. Giro555 benoemt de afgelopen jaren gemiddeld niet meer dan 5% aan die kosten besteed te hebben.

Lees ook
Zo weet je zeker dat jouw donatie aan Giro555 goed terechtkomt

Transparantie

In 2004 was de succesvolste inzamelingsactie van Nederlandse bodem. Na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië werd er 208 miljoen euro gedoneerd. Dat werd niet allemaal besteed, dus 700.000 euro werd teruggestort voor een volgende actie op Giro555. Echter concludeerden zeventien internationale rekenkamers, onder voorzitterschap van Nederland, later dat het onmogelijk vast te stellen was waar dat geld uiteindelijk terecht is gekomen, meldt Trouw.

René Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit, zegt tegen NOS dat hulporganisaties steeds transparanter worden, net name over de bijkomende kosten. “Sinds de tsunami in 2004 beseffen hulporganisaties dat zij verantwoording af moeten leggen aan hun donateurs, die eisen dat ook. Die roep om transparantie zette hulporganisaties op scherp waardoor ze efficiënter zijn gaan werken.”

Toch denkt Bekkers dat transparantie niet de sleutel is tot vertrouwen. “Transparantie is geen oplossing voor wantrouwen. Mensen die vertrouwen hebben, zien in rapportages dat het moeilijk was om hulp te leveren. Wantrouwige mensen zien in transparantie hun gelijk: ‘zie je wel, het geld blijft aan de strijkstok hangen’”, aldus Bekkers aan NOS.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf, Giro555, Trouw, NOS | Beeld: BrunoPress