Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Nét gewend aan lenteweer, maar eerste hitte al in aantocht: na het weekend tropische temperaturen

Nét gewend aan lenteweer, maar eerste hitte al in aantocht: na het weekend tropische temperaturen

Nét gewend aan lenteweer, maar eerste hitte al in aantocht: na het weekend tropische temperaturen

De lente zette rijkelijk laat in dit jaar, maar inmiddels genieten we al even van prachtig weer in ons land. Nu de zomer voor de deur staat, lijkt ook meteen de eerste tropische dag al in aantocht. Na het weekend kan de thermometer lokaal voor het eerst dit jaar de 30 graden aantikken.

Eerste tropische dag van 2021

Maandag is mogelijk de eerste dag dat het tropisch warm wordt in Nederland dit jaar. Volgens Weer.nl kan het in het zuidoosten lokaal 30 graden worden.

Weekje later

Vanaf zondag voert een wind vanuit het zuidoosten droge en warme lucht naar ons land. De zon schijnt dan volop, waardoor het in het zuiden tot 28 graden kan worden. In het noorden blijft het met 20 graden koeler. Maandag wordt mogelijk in Limburg de tropische 30 gradengrens bereikt, aldus het weerbureau. Als dat het geval is, valt de eerste lokale tropische dag van het jaar een week later dan normaal tegenwoordig het geval is.

Afkoelen of opwarmen?

Na maandag is er – #booo! – kans op koeler weer en regen als storingen vanaf de Atlantische Oceaan Nederland kunnen bereiken. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans op meer tropische dagen in het binnenland. Het warmste tot dusver dit jaar werd het op 2 juni in Eindhoven, toen steeg het kwik naar 29,4 graden. De eerste officiële zomerse dag van dit jaar, waarop het op het hoofdstation in De Bilt 25 graden of meer werd, was op 1 juni.

Lees ook
IJskoude cocktail: de frosé is perfect voor de warme zomer en zó maak je hem

Neerslagtekort

Omdat de zon de komende dagen flink schijnt, neemt het neerslagtekort ondertussen snel toe, aangezien er op een zonnige dag ongeveer 5 millimeter vocht verdampt. Over twee weken kan het tekort naar verwachting zo al opgelopen zijn richting de 90 millimeter. Momenteel bedraagt dat 40 millimeter.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Giphy, Getty