Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Trigger warnings komen steeds vaker voorbij: heeft het ook echt nut?

Trigger warnings komen steeds vaker voorbij: heeft het ook echt nut?

Trigger warnings komen steeds vaker voorbij: heeft het ook echt nut?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: trigger warnings. Op TikTok wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt. Ook bij nieuwsbeelden, die soms met de dag heftiger lijken te worden, wordt regelmatig een waarschuwing geplaatst. Helpt het ook echt?

Triggers

“Triggers zijn bepaalde situaties of onderwerpen die een negatieve herinnering bij je oproepen. Dit kan een geur zijn, een woord, een bepaald kledingstuk: iets dat gekoppeld is aan iets pijnlijks uit je verleden”, vertelt Femke, een Social Work-student, aan BEAM. Ze legt uit dat je wordt teruggezogen naar die nare ervaring op het moment dat je getriggerd wordt.

Herinneringen aan geuren, kleuren, stemmen enzovoorts zijn heel normaal. Ze kunnen je ook een fijn gevoel zijn als het een fijne herinnering betreft. Maar het kan dus ook confronterend zijn en je terugbrengen naar een traumatische gebeurtenis. Mensen kunnen daar op verschillende manieren op reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld een paniekaanval krijgen, maar ze kunnen ook pas veel later bang of verdrietig erom worden.

Inclusiviteit

Trigger warnings worden dus bij online content geplaatst die mogelijk triggers kan veroorzaken. Sommigen vinden het ietwat overdreven. Je kunt wel voor alles gaan waarschuwen en daarnaast vinden zij dat je niet voor alles beschermd hoeft te worden. Anderen vinden trigger warnings juist heel fijn en kunnen het vervelend vinden als een nieuwsmedium of social mediaplatform er geen rekening mee houdt.

Een trigger warning geeft je als het ware een keuze of je iets wil lezen/bekijken of niet. “Voor mij is seksueel geweld nog een moeilijk onderwerp. Als ik daar zomaar over lees zonder dat het erbij stond, kan het me enorm aanvallen. Dan komt het onverwachts. Daarom vind ik het fijn om voorbereid te zijn”, vertelt Femke.

Lees ook
Discussie over de naam ‘patatje oorlog’ laait weer op: zou de naam nu echt veranderd worden?

Keuze

Toch heeft Femke ook nog een andere mening. “Aan de andere kant denk ik dat je – zelfs na zo’n waarschuwing – toch wel nieuwsgierig bent naar de inhoud van het verhaal.” Het allerbelangrijkste vindt Femke in ieder geval dat moeilijke onderwerken bespreekbaar worden gemaakt en bespreekbaar blijven.

“Omdat een bepaald thema iemand kan triggeren, hoeft dat niet te betekenen dat we er niet over mogen praten. Het moest juist besproken worden. Op die manier ontdek je dat je niet de enige bent die pijn heeft en dat erover praten je niet in gevaar brengt”, voegt ze toe bij BEAM.

Of trigger warnings nut hebben, ligt dus ook een beetje aan jezelf. Het belangrijkste, stelt BEAM, is eigenlijk dat jij als kijker de keuze krijgt of je iets wilt zien of niet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: BEAM | Beeld: Getty Images