Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Très bien: Morning-afterpil wordt gratis in Frankrijk!

Très bien: Morning-afterpil wordt gratis in Frankrijk!

Très bien: Morning-afterpil wordt gratis in Frankrijk!

Goed nieuws voor de Franse vrouwen onder ons: de morning-afterpil wordt gratis in Frankrijk. De Franse minister van Gezondheid François Braun zegt in een interview met de krant 20 Minutes dat vanaf volgend jaar apotheken de pil gratis en zonder recept zullen verstrekken aan alle vrouwen die erom vragen.

De morning-afterpil is het effectiefst als hij binnen 24 uur na onbeschermde seks wordt geslikt en dus is vrije toegang essentieel, zo zegt hij. Ook kondigde hij aan dat jongeren tot de leeftijd van 26 jaar zich gratis zullen kunnen laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Achterlopen

Braun zegt dat Frankrijk achterloopt op het gebied van preventie, met name als het gaat om de seksuele gezondheid. Volgens de minister neemt het aantal besmettingen met soa’s toe. Door testen gratis te maken hoopt hij die trend om te buigen. Ook wil hij dat seksuele voorlichting op scholen verbetert.

De morning-afterpil was in Frankrijk al gratis voor meisjes en vrouwen die studeren.

Lees ook
Hester: ‘Maak anticonceptie nou gewoon gratis’

Nederland

In Nederland is de mornig-afterpil niet gratis, maar je kan ‘m wel zonder recept bij de apotheek of de drogist halen. Voor vrouwen jonger dan 21 jaar is de pil gratis. Belangrijk om te onthouden: de morning-afterpil is geen anticonceptie. Het is een noodoplossing.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NOS | Beeld: Getty Images