Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Doe ons maar een klamboe: gevaarlijke tijgermug duikt op in vijf gemeenten

Doe ons maar een klamboe: gevaarlijke tijgermug duikt op in vijf gemeenten

Doe ons maar een klamboe: gevaarlijke tijgermug duikt op in vijf gemeenten

Dit jaar zijn tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat gebeurde in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. En dat is niet het enige insect dat hier opduikt, maar er eigenlijk niet thuishoort…

Gelekoortsmug

In Haarlemmermeer (Schiphol) is verder een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt de stichting platform Stop invasieve exoten, die de muggencijfers bijhoudt. De stichting baseert zich op gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ziektes vespreiden

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Tien gemeenten

Toezichthouder NVWA vermeldt op de website waar en wanneer de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan, wordt aan het eind van het jaar bekendgemaakt. Vorig jaar zijn er in tien gemeenten tijgermuggen en op twee plaatsen gelekoortsmuggen gevonden. Het ging toen om 585 tijgermuggen en 34 gelekoortsmuggen.

Zo herken je ‘m

De tijgermug is een stuk kleiner dan een gewone mug en heeft zwart met witte streepjes. De gelekoortsmug, die vooral overdag steekt, is 3 tot 4 millimeter groot. Deze exotische mug is donkerkleurig en heeft witte strepen op de poten.

Lees ook
Laat die wijn maar staan deze zomer: mensen die alcohol drinken worden vaker gestoken door muggen

Tijgermug is een blijvertje

In augustus werd bekend dat het insect zich definitief in ons land gevestigd had. Deskundigen pleitten in het AD destijds meteen om voor strenge maatregelen om het tij nog te keren. “Met hulp van het leger kunnen muggenpopulaties, zowel die in Flevoland als die in Weert, nog effectief bestreden worden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty