Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Massale terugroepactie Kinder-eieren: hoe kan chocolade besmet raken met salmonella?

Massale terugroepactie Kinder-eieren: hoe kan chocolade besmet raken met salmonella?

Massale terugroepactie Kinder-eieren: hoe kan chocolade besmet raken met salmonella?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: chocolademerk Ferrero vraagt om Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. Er zijn al 105 salmonellabesmettingen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gelinkt aan het eten van de bekende choco-eieren. Hoe kunnen deze eieren besmet geraakt zijn met salmonella? 

Massale terugroepactie

Best even schrikken als er een massale terugroepactie is voor een lekkernij waar je je kind op trakteert. Ferrero laat weten dat de terugroepactie ‘uit voorzorg’ en ‘vrijwillig’ is. “Hoewel geen van onze op de markt gebrachte Kinder-producten positief op salmonella is getest en we geen klachten van consumenten hebben ontvangen, nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft.”

In verschillende landen werden inmiddels salmonellagevallen gelinkt aan de Kinder-eieren. Het gaat om 134 gevallen, waarvan 105 zo goed als zeker bevestigd zijn. 29 gevallen worden nog onderzocht.

Wat is salmonella ook alweer?

Maar hoe komt salmonella in chocolade terecht? Eerst kijken we even naar wat salmonella ook alweer is. “Het is een ziekmakende darmbacterie, die via een fecale besmetting – via uitwerpselen – in onze voedselketen terecht kan komen”, vertelt professor Jacxsens in het Radio 1-programma De wereld vandaag. Als je besmet raakt met de bacterie, kun je salmonellose krijgen. Dat is een ziekte waarvan je koorts, krampen en diarree krijgt.

“Je kan er dus goed ziek van worden. Zeker als je tot de zogenoemde yopi’s behoort: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met immuniteitsproblemen”, legt Jacxsens uit. Toch blijkt de ziekte meestal niet gevaarlijk, stelt hij.

Lees ook
Durf te vragen: zijn zoete aardappelfrietjes echt gezonder dan normale friet?

Salmonella-uitbraken na chocola

Salmonellabesmetting komt vaker voor bij kippen- en varkensvlees en eieren (de echte dan). Maar chocolade? Het komt niet vaak voor, maar volgens Jacxsens zijn er in het verleden ook al salmonella-uitbraken veroorzaakt na het eten van chocola. “Chocolade komt namelijk van de cacaoboon. Dat is een natuurlijk product, dat fecaal besmet kan worden.” Dat betekent dat dieren erop kunnen poepen. De salmonellabacterie kan eenvoudig dood gemaakt worden door verhitting, echter is er niet altijd sprake van verhitting in het productieproces van chocolade.

Ondertussen heeft de industrie dit productieproces goed onder controle, volgens Jacxsens. De besmetting zou dus volgens haar ook via de gebruikte melk of melkpoeder in de choco-eieren terecht kan zijn gekomen. Melk kan namelijk makkelijk besmet raken met salmonella. Ook zou er ergens in de productieomgeving een besmetting kunnen zijn geweest, in de fabriek dus. Dat moet blijken uit onderzoek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VRT | Beeld: BrunoPress