Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Studenten voelen zich onveilig bij Amsterdams corps: ‘Vrouwen zijn niks meer dan hoeren’

Studenten voelen zich onveilig bij Amsterdams corps: ‘Vrouwen zijn niks meer dan hoeren’

Studenten voelen zich onveilig bij Amsterdams corps: ‘Vrouwen zijn niks meer dan hoeren’

Maandagavond kwam naar buiten dat veel vrouwen van de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. zich niet meer veilig voelen nadat vier mannelijke leden tijdens het lustrum seksistische speeches hebben gehouden.

Dit blijkt uit een interne brief die door 273 vrouwelijke corpsleden is ondertekend. De top van de vereniging is een onderzoek gestart en er volgen wellicht sancties voor de vier mannelijke corpsleden.

Seksistische speeches

Zondag had de studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. een ‘ herendiner’. Dit diner was onderdeel van het meerdaagse lustrum van de vereniging. Vier mannelijke corpsleden gaven ieder een speech aan een mannelijk publiek. Deze speeches waren zeer vrouwonvriendelijk. Volgens vrouwelijke leden waren de toespraken “ronduit beledigend, beschamend en treurig”.

Er zou zijn gezegd dat “vrouwen niks meer zijn dan hoeren”. Eveneens werden vrouwen ‘sperma-emmers’ genoemd en werd gezegd dat “de mannen de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken”. Er is een filmpje van het herendiner waarop je het publiek ‘hoer’ hoort scanderen.

Lees ook
Van dickpics tot grensoverschrijdend gedrag: waarom denkt de man overal recht op te hebben?

Klaar met seksisme bij studentenvereniging

Vrouwelijke leden van het corps gaven als reactie aan in een brief dat ze zich niet meer veilig voelen bij de studentenvereniging. Veel van hen namen het besluit om niet meer mee te doen aan de laatste dag van het lustrum. De vrouwen zijn klaar met het seksisme binnen de vereniging, laten ze weten. “Wij horen de mannen al denken: het is maar een grap. Volgens ons is de grap voorbij.”

Voorzitter Heleen Vos van de senaat van de vereniging laat weten: “Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend.” Er is een onderzoek gestart naar de vier mannelijke corpsleden. “Daaruit kunnen sancties volgen, inclusief schorsing of beëindiging van het lidmaatschap.”

Diverse mannendisputen hebben zich ook uitgesproken. Ze schamen zich. “We hielden onze mond en bleven zitten, waardoor het leek alsof we iets wat onacceptabel is, acceptabel vonden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images