Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Stress en een kort lontje: ‘Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven’

Stress en een kort lontje: ‘Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven’

Stress en een kort lontje: ‘Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven’

Thuiswerken – in veel gevallen met niet naar schoolgaande kinderen die je zelf les moet geven – en dan niet tot nauwelijks naar buiten kunnen. Het zorgt in veel huishoudens voor een behoorlijke spanning.

Thuisschool ‘Het Amateurtje’

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis deed onderzoek onder ruim duizend Nederlandse gezinnen met thuiswonende kinderen. Daaruit blijkt dat 55 procent zich zorgen maakt om het coronavirus. Van die gezinnen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress (48 procent, onder wie Flair columnist Hester Zitvast) sinds er verregaande maatregelen door het kabinet tegen het coronavirus zijn genomen. Zo zijn de scholen tot zeker 6 april gesloten. Dinsdag, in een nieuwe persconferentie om 19.00 uur, wordt duidelijk voor hoe lang de nu geldende maatregelen worden verlengd.

Kort lontje

Ouders voelen meer stress (38 procent), hebben een korter lontje (28 procent) en voelen ze zich somberder (26 procent) dan normaal. “Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn”, zegt gz-psycholoog Gijs Coppens. “In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”

Extra taken

Nu veel kinderen thuis zitten, komen er voor ouders extra taken op hun bord naast hun reguliere werk. Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee.

Lees ook
5 tips voor koppels in quarantaine: hoe overleef je je relatie in deze coronacrisis?

‘Geef elkaar de ruimte’

Coppens: “Om de sfeer goed te houden in huis moeten gezinnen op zoek naar manieren om elkaar toch de ruimte te geven. Het belangrijkste hierin is structuur aanbrengen in de dag en niet teveel afwijken van het normale ritme. Maar plan ook bewust momenten dat gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn. ”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Still