Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Storm Eunice raast over het land: hoe komen stormen aan hun naam?

Storm Eunice raast over het land: hoe komen stormen aan hun naam?

Storm Eunice raast over het land: hoe komen stormen aan hun naam?

Storm Eunice zet heel Nederland op zijn kop. NS maakte gisteren al bekend dat al het treinverkeer plat ligt vanaf 14:00 uur. Voor de kustprovincies en de waddeneilanden is zelfs code rood afgekondigd. Eerder deze week hadden we al te maken met storm Dudley. Hoe komen stormen eigenlijk aan hun naam?

Waarom?

First of all: waarom krijgen stormen überhaupt een naam? Volgens het KNMI is 52% van de Nederlanders voorstander van het geven van een naam. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat zij hebben uitgevoerd. Ook is de voortgang makkelijker te volgen doordat er één naam gekoppeld is aan het hele gebeuren.

Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek eerder al dat een storm met naam het bewustzijn van gevaarlijk weer verhoogt. Hierdoor worden mensen aangezet tot actie om schade te voorkomen en ander gevaar.

Wanneer?

Niet alle stormen krijgen een naam. Hiervoor wordt er gekeken naar de impact die het weer kan hebben. Bij code oranje en code rood voor windstoten krijgt de storm een naam. Soms is er in Groot-Brittannië of in Ierland een storm met een naam. Als die in Nederland ‘slechts’ code geel krijgt, wordt die naam wel overgenomen.

Lees ook
Mensen gaan stuk om het kapsel van Wilfred Genee: ‘Het haar van Wilfred heeft storm Dudley niet overleefd’

Welke?

In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties insturen voor stormnamen. De populairste namen worden daarvan geselecteerd. Het KNMI heeft voor Nederland een lijst opgesteld. Er is een combinatielijst gemaakt van deze drie landen. Daar wordt steeds uitgekozen. Er is een kleine kans dat wij Nederlanders ook binnenkort namen mogen insturen.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wist je dat stormnamen niet mogen beginnen met de letters Q, U, X, Y en Z? Hiermee wordt voldaan aan de internationale afspraken van het National Hurricane Center wat betreft stormnamen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: KNMI | Beeld: GettyImages