Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shocking: steeds meer kinderen in groep 7 en 8 delen naaktfoto’s met elkaar

Shocking: steeds meer kinderen in groep 7 en 8 delen naaktfoto’s met elkaar

Shocking: steeds meer kinderen in groep 7 en 8 delen naaktfoto’s met elkaar

Jonge kinderen sturen steeds vaker naaktfoto’s naar elkaar. Dit blijkt uit onderzoek van bureau DUO Onderwijsonderzoek en Advies en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV onder medewerkers van basisscholen en middelbare scholen. 

Het gaat om kinderen uit groep 7 en 8, van de leeftijd 10, 11 en 12 jaar oud.

Online shaming

In het onderzoek werd er aan 400 leraren van de groepen 7 en 8 gevraagd naar hun ervaring met ‘online shaming’. Online shaming is het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s en video’s. In de afgelopen jaren bleek dat bijna 100 van de ondervraagden hier op hun school mee te maken heeft gehad. Dit is bijna een kwart van de deelnemers.

Zo gingen er beelden rond van kinderen die zich hadden uitgekleed voor een webcam. Maar kwam het ook voor dat kinderen stiekem op schoolkamp tijdens het douchen werden gefilmd.

Lees ook
Dianes dochter werd misbruikt door de gymleraar: ‘Hij pakte de meisjes vaak van achteren vast bij een oefening’

Toegenomen incidenten

Volgens twee op de vijf leraren die mee hebben gedaan aan het onderzoek is het aantal incidenten flink toegenomen. Ook zegt de helft van de leerkrachten, waarbij zo’n incident heeft plaatsgevonden, dat er nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt voor wanneer er naaktbeelden van een leerling rondgaan.

Middelbare scholen

Online shaming speelt ook op zo’n 90 procent van de middelbare scholen. Daarnaast zegt bijna de helft van de leerkrachten dat ze de incidenten zien toenemen. Het is volgens de onderzoekers niet verplicht om als school om lessen te geven met betrekking tot online shaming. Online shaming zit namelijk niet in het curriculum. In het curriculum staat het leerplan voor scholen beschreven. Deze is voor het laatst in 2012 bijgewerkt door het ministerie van Onderwijs. Volgens demissionair onderwijsminister Arie Slob moet naar aanleiding van het onderzoek de ‘mediawijsheid’ op scholen ‘wettelijk worden veranderd’.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images