Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zo groot is de kans dat je op oudejaarsavond de Staatsloterij wint

Zo groot is de kans dat je op oudejaarsavond de Staatsloterij wint

Zo groot is de kans dat je op oudejaarsavond de Staatsloterij wint

De laatste dag van het jaar is alweer aangebroken. Veel Nederlanders staan vanavond met een oliebol, een glas champagne en een staatslot in de hand. Maar hoe groot is de kans nou eigenlijk dat je de jackpot van 30 miljoen vanavond wint? 

Voor veel Nederlanders is meedoen aan de Staatsloterij echt een traditie geworden. Al weten we stiekem allemaal wel dat we misschien nooit miljonair zullen worden. Voor de Staatsloterij Oudjaarstrekking van 2020 werden bijna 7,1 miljoen loten verkocht. Daardoor was de kans om de jackpot te winnen 1 op 7,08 miljoen, oftewel 0,00000014.

De kans is groter dat je:

  • Acht keer op rij 6 gooit met een dobbelsteen (die kans is 0,000000595, dus 4,25 keer groter)
  • In Nederland wordt getroffen door de bliksem (die kans is 0,0000005, dus ruim 3 keer groter)
  • In Nederland in het verkeer overlijdt (die kans is 0,000042375, gebaseerd op het aantal verkeersslachtoffers dat vorig jaar viel, dus bijna 267 keer groter)
  • Een parel vindt in je oester (die kans is 0,000067, uitgaande van de schatting dat er in één op de 15.000 oesters een parel zit, dus 478 keer groter)
  • 21 keer op rij in het casino wint aan de roulettetafel door alleen op rood of zwart in te zetten (die kans is 0,000000268, dus bijna 2 keer groter)
  • Binnen drie keer proberen de juiste pincode van een gevonden pinpas raadt (die kans is 0,0003, dus 2142 keer groter)

We schatten te hoog in

“We zijn geneigd om kansen te hoog in te schatten”, legt journalist en econoom Mathijs Bouman uit. “Dat doen we bij loterijen, maar bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van overbodige verzekeringen. Dat principe is hetzelfde: we worden bang of lekker gemaakt met een bepaald vooruitzicht en vergeten naar de kansberekening te kijken. Op het gebied van kansrekening zijn we heel dom, dat kunnen we heel slecht. Dan vallen we terug op ‘magisch denken’. Even op de dobbelstenen blazen voordat je gooit of je loten kopen bij een winkel waar al meerdere prijzen zijn gevallen.”

Voorstellingsvermogen

“Precies op dat gebrek aan kennis over statistiek springen loterijen handig in. De kans dat iemand die prijs wint is 100 procent, echt, iemand gaat hem winnen. Maar de kans dat jij hem gaat winnen is bijna nul”, vertelt Bouman. En mocht je dan echt zo’n geluksvogel zijn en die 30 miljoen binnen weet te slepen, hoeveel van dit bedrag hou je dan daadwerkelijk over? Volgens Martijn van den Assem, hoogleraar financiën aan de VU, maken loterijen in hun reclames handig gebruik van ons voorstellingsvermogen.”Kansen op een bepaalde gebeurtenis worden waarschijnlijker geschat naarmate ze makkelijker voor te stellen zijn.”

Lees ook
Oeps, foutje: oliebollenmix van Koopmans mist cruciaal ingrediënt

Winnaars

“Door winnaars van loterijen in reclames te laten optreden, denken veel mensen: dat had ik kunnen zijn. Het is verdraaid slim om de kleine kans op het winnen van de hoofdprijs op die manier in beeld te brengen.” Maar is het dan niet een veel beter idee dat de loterijen de kans op het winnen van een mooie prijs vergroten door niet één jackpot te hebben, maar bijvoorbeeld 30 mensen die 1 miljoen winnen. In plaats van één iemand die 30 miljoen wint. “Dat wordt vaak gezegd”, laat Van den Assem weten.

Minder loten verkocht

“En het zou ook eerlijker zijn. Maar het blijkt dat als loterijen dat doen, er minder loten verkocht worden. Het is voor deelnemers blijkbaar verleidelijker om mee te doen als de hoofdprijs enorm is. Ook al is de kans dat je dan wint nagenoeg nul.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: RTL