Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Spanje wil een menstruatieverlof: drie tot vijf dagen vrij bij ernstige klachten

Spanje wil een menstruatieverlof: drie tot vijf dagen vrij bij ernstige klachten

Spanje wil een menstruatieverlof: drie tot vijf dagen vrij bij ernstige klachten

Afgelopen donderdag is er in Spanje een conceptwet uitgelekt waarin staat dat vrouwen die ernstige menstruatieklachten hebben drie tot vijf dagen verlof moeten kunnen krijgen. Dinsdag wordt deze wet voorgelegd aan het parlement. Maar over de invulling van deze wet is nog veel onduidelijk.

De Spaanse media laat weten dat er in de conceptwet staat dat vrouwen drie tot vijf dagen per maand verlof kunnen krijgen. Dit geldt alleen voor ernstige klachten.

Dysmenorroe

Deze nieuwe maatregel zal alleen gaan gelden voor vrouwen die last hebben van dysmenorroe. Dit is een menstruatie die zo hevig is dat zelfs normale activiteiten al moeilijk worden. Dysmenorroe komt vooral voor bij vrouwen tussen de 16 en 24 jaar. Zo’n 60 tot 80 procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft last van een pijnlijke menstruatie.

Conceptwet

Politici benadrukken nogmaals dat het gaat om een conceptwet. Komende dagen wordt er dus nog aan gewerkt. Ook is het nog niet duidelijk welke groep er recht heeft op deze wet. Ook vrezen sommige politici  dat dit verlof er voor kan gaan zorgen dat sommige vrouwen zich gediscrimineerd gaan voelen, zo schrijft El Periódico. Het is ook nog niet bekend of het om betaald of onbetaald verlof zal gaan. Ook staat er in deze conceptwet vermeldt dat er wordt gesproken over de afschaffing van belasting op menstruatieproducten en dat abortus vanaf zestien jaar ook moet worden toegestaan zonder toestemming van ouders of verzorgers.

Gerona

In Spanje komt de afgelopen tien jaar steeds meer de nadruk te liggen op vrouwenrechten. Dit gebeurt onder de leiding van de linkse regering van premier Pedro Sánchez. Er wordt al langere tijd gesproken over het invoeren van het menstruatieverlof. De gemeente Gerone, in het noorden van het land, voerden deze wet al in voor ambtenaren. De niet-gewerkte uren moesten vervolgens wel ingehaald worden.

Lees ook
Dit weekend lekker in de zon zitten? Dat kan jouw menstruatie verkorten

Eerste Europese land

Als het Spaanse parlement dinsdag instemt met de uiteindelijke wet, dan is Spanje het eerste Europese land waar menstruatieverlof wordt ingevoerd. In andere delen van de wereld werd het menstruatieverlof wél al wettelijk vastgelegd. Zo hebben een aantal Aziatische landen, zoals Indonesië en Zuid-Korea, een officieel menstruatieverlof.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: GettyImages