Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > In Spanje wordt het verplicht om expliciet toestemming te geven voor seks

In Spanje wordt het verplicht om expliciet toestemming te geven voor seks

In Spanje wordt het verplicht om expliciet toestemming te geven voor seks

Expliciet instemmen met seks? Dat wordt in Spanje binnenkort verplicht. Donderdag is er door het Spaanse parlement een wet aangenomen die stelt dat bedpartners uitdrukkelijk moeten instemmen met seks.

Instemming met seks

De ‘Alleen ja is ja’-wet is donderdag in Spanje aangenomen. Aanranding wordt in Spanje straks als verkrachting beschouwd, ongeacht of het slachtoffer uit angst ‘bevroor’ of zich ertegen heeft verzet. Het wordt namelijk verplicht dat bedpartners nadrukkelijk toestemming geven voor de seks. Beide partijen moeten dan instemmen.

De celstraffen zijn niet mals als je deze wet niet naleeft. De straffen kunnen oplopen tot 15 jaar. Ongevraagd seksfilmpjes verspreiden op het internet of ‘intimiderende complimenten geven’ wordt ook strafbaar.

De nieuwe wet is een grote stap in de aanpak van “seksuele terreur en de cultuur van verkrachting”, aldus minister van Gelijkheid Irene Montero. “Vandaag is een geweldige dag voor alle vrouwen. We waren het aan alle slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd. De feministische beweging schrijft geschiedenis in Spanje.”

Lees ook
Ruim een derde van de jonge Nederlandse mannen vindt menstruatie vies

Conservatieve partijen

Niet alle Spaanse parlementariërs waren het eens met deze wet. Voornamelijk parlementariërs van de conservatieve partij PP en het extreem-rechtse Vox stemden tegen. Zij zijn van mening dat onschuldige mensen de dupe worden van deze wet. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd, maar dat is meer een formaliteit.

Spanje is niet het eerste land dat een dergelijk wetsvoorstel aanneemt. In Zweden is sinds 2018 ook al een dergelijke wet ingevoerd. Ook daar mogen mensen alleen seks hebben met elkaar als ze allebei instemmen. Is er geen sprake van instemming bij de seks, dan kan iemand veroordeeld worden voor verkrachting.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images