Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Lekker bijgekleurd vandaag? Pak dan nu je winterjas maar weer: het wordt koud en kan zélfs gaan sneeuwen

Lekker bijgekleurd vandaag? Pak dan nu je winterjas maar weer: het wordt koud en kan zélfs gaan sneeuwen

Lekker bijgekleurd vandaag? Pak dan nu je winterjas maar weer: het wordt koud en kan zélfs gaan sneeuwen

Om 13:20 uur steeg de temperatuur woensdag in De Bilt naar 22,1 graden. Daarmee is het officieel de warmste 31 maart ooit gemeten. We eindigden de maand dus uitzonderlijk warm, maar april doet wat hij wil en geloof het of niet: met Pasen kan het – da’s geen bijna-1-april-grap – gewoon weer gaan sneeuwen.

Prima paasweekend

Vanaf donderdag koelt het alweer flink af en ontstaan er grote verschillen: in het uiterste noorden komt het kwik niet boven de 9 graden, terwijl het in het zuiden nog 20 tot 22 graden kan worden. Ook Goede Vrijdag is het kil met 8 tot 12 graden. Er trekken dan wolkenvelden over het land, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Zaterdag en eerste paasdag is het ook nog best goed vertoeven: wolken en zon wisselen elkaar af en het wordt zaterdag lokaal 9 tot 12 en zondag 13-14 graden.

Hagel- en sneeuwbuien

Vanaf tweede paasdag kan het dankzij een noordwestenwind écht koud worden, met zelfs kans op hagel- en sneeuwbuien. De temperatuur schommelt volgende week tussen de 5 en maximaal 9 graden en ’s nachts kan het licht vriezen. Het koude aprilweer lijkt de dagen daarna ook aan te houden.

April waait met alle winden mee

Het weer in april kan van jaar tot jaar sterk variëren en ook in één aprilmaand kunnen alle seizoen voorbijkomen. Dat het weer zo sterk kan wisselen in de lente, en in het bijzonder in april, heeft te maken met het feit dat winterkou nog heel dichtbij is. Tegelijkertijd warmt Zuid-Europa sterk op, waardoor de temperatuurverschillen tussen het zuiden en noorden van Europa in april erg groot zijn. De windrichting is dan, nog meer dan in andere maanden, bepalend voor de temperatuur in Nederland.

Grote verschillen

Bij een zuidenwind wordt warme lucht aangevoerd en bij een noordenwind koude lucht. Een westenwind voert vrij frisse en vochtige lucht aan. Oostelijke winden blazen droge lucht onze kant op en leveren bij voldoende opklaringen vaak grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht op. ’s Nachts kan het vriezen en ’s middags kan het ruim vijftien graden worden.

Lees ook
Nét op tijd voor het paas-eetfestijn: de tompoucedonut scoor je nu ook in de supermarkt!

Temperatuurrecords in april

Dat het weer in april alle kanten op kan blijkt wel uit de temperatuurrecords. Op 21 april 1968 werd in Gemert en Venlo de hoogste apriltemperatuur ooit gemeten in Nederland met 32,2 graden. Recordkoud was het op 12 april 1986 met -9,4 graden op de Veluwe. In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten van het land 15 uur. In Eelde (Drenthe) ontstond een sneeuwdek van vijf centimeter. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen een pak sneeuw van meer dan tien centimeter en in het Zeeuwse Renesse zelfs twintig centimeter. In 2016 viel op 26 april in Drenthe een paar centimeter sneeuw en volgde de koudste koninklijke feestdag sinds 1985.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: WeerOnline | Beeld: Getty