Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > ‘Slechtste zomer in jaren? Helemaal niet waar!’

‘Slechtste zomer in jaren? Helemaal niet waar!’

‘Slechtste zomer in jaren? Helemaal niet waar!’

De zomervakantie zit er voor een deel van het land alweer op en daarmee is ook die mooie zomer tot een einde gekomen. Nouja, mooi? Het heeft voor iedereens gevoel zo’n beetje alleen maar geregend. “Het is de slechtste zomer ooit”, horen we veel. Maar eh: dat is dus helemaal niet zo. Het was zelfs warmer dan gemiddeld. 

Paraplu of parasol?

Je hoort er iedereen over: hoe slecht het weer was de afgelopen zomer. En inderdaad, het lijkt alsof het vooral grijs, grauw en regenachtig is geweest. Maar dat is dus puur gevoel, zo vertelt Meteoroloog Alfred Snoek aan het AD. 

Helemaal geen slechte zomer volgens cijfers

Deze zomer gaat de boeken in op de 23ste plek van koudste zomers van de afgelopen dertig jaar. Dat betekent dat er 22 kouder waren en slechts zeven warmer. Ook meteoroloog Rob Groenland van het KNMI zegt tegen AD: “Voor De Bilt sinds 1901 staat deze zomer op de vijftiende plaats van mooie zomers, slechts veertien waren er mooier.”

Regen, regen en nog eens regen

Die positieve geluiden komen vooral door het weer dat we in juni hadden. Er werd toen recordwarmte gehaald: “Het was de warmste juni in de afgelopen 120 jaar”, zegt Rob Groenland tegen AD. Daarna werd het minder, maar die maand is verantwoordelijk voor de hoge weercijfers. Er is wel meer regen gevallen dan het gemiddelde: namelijk zo’n 121 millimeter, waar dat normaal 60 of 70 is. Maar ook daarmee: we staan op plek 22 van de meest verregende zomers van de afgelopen 30 jaar.

Lees ook: 
Regenjassen klaar? ‘Vanaf donderdag begint gevoelsmatig de herfst al’

Waarom voelt het als slechtste zomer in jaren?

De meteorologen denken dat de zomer voelt alsof het de hele tijd slecht weer was, omdat we in juni – toen dus hitterecords gebroken werden – de meeste mensen nog gewoon aan het werk waren. Bovendien geeft het natuurlijk een ietwat vertekend beeld: hitterecords in juni, maar daarna eigenlijk vooral eh ja, regen. Op naar de herfst!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty Images