Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Mogen we straks wel Sinterklaas en Kerstmis vieren met de nieuwe coronamaatregelen?

Mogen we straks wel Sinterklaas en Kerstmis vieren met de nieuwe coronamaatregelen?

Mogen we straks wel Sinterklaas en Kerstmis vieren met de nieuwe coronamaatregelen?

Morgen is het zover, dan worden er nieuwe coronamaatregelen aangekondigd tijdens de persconferentie. Een spannend moment, want er zijn veel speculaties over nieuwe  coronamaatregelen. Sommige mensen vrezen dat de coronapas bij meerdere locaties wordt ingevoerd, anderen zijn vooral bang dat de maatregelen voor problemen zorgen tijdens de feestdagen. 

Coronamaatregelen

We schreven eerder al dat er verschillende nieuwe maatregelen op tafel liggen. De kans is groot dat we wederom het advies krijgen om zoveel mogelijk thuis te werken, thuis te blijven bij corona-gerelateerde klachten en dat de anderhalvemeterregel terugkomt. Een (lokale) mondkapjesplicht behoort ook tot de mogelijkheden. De kans is klein dat ongevaccineerden specifiek worden belast met nieuwe maatregelen, al is dat wel door het kabinet besproken. Er bestaat ook een kans dat het coronatoegangsbewijs verder wordt uitgebreid en wellicht ook verplicht wordt op werk.

De meningen zijn verdeeld over de verplichting van een coronatoegangsbewijs op werk, maar volgens NU.nl zijn veel werkgevers die het coronatoegangsbewijs wel zien zitten. Sommige bedrijven, zoals Deloitte en LeasePlan, verplichtten hun werknemers al om een QR-code te laten zien. Als het thuiswerkadvies er komt, dan zal het ook makkelijker kunnen zijn om een coronatoegangsbewijs op het werk te verplichten. Veel mensen zullen dan thuis moeten werken en slechts een enkele keer wel naar werk mogen komen.

Lees ook
Eén ongevaccineerde coronapatiënt op de IC zorgt voor uitstel van 15 hartoperaties

Feestdagen

Nu het november is, staan de feestdagen al weer bijna voor de deur. Maar hoe gaat het straks met Sinterklaas en Kerstmis? Is het tegen die tijd dan nog wel mogelijk om met een groep familieleden of vrienden af te spreken? Gaan straks de winkels weer dicht waardoor cadeaus kopen moeilijk wordt? Er gaan momenteel geen geruchten over maatregelen die men er van weerhoudt om straks niet meer in grote groepen af te spreken, zoals wel het geval was afgelopen winter. De kans dat winkels weer gesloten worden is ook niet aannemelijk. Ook is een avondklok niet genoemd. Hopelijk kunnen we dus wel gezellig met familie en vrienden tijdens de feestdagen samenzijn, aangezien dit vorig jaar niet mogelijk was.

Het is tevens maar de vraag of geplande vakanties voor de kerstvakantie nog door kunnen gaan. Nederland kleurt donkerrood op de Europese coronakaart. Dit zou kunnen betekenen dat landen reizigers uit Nederland gaan weigeren of dat reizigers zich extra moeten laten testen ondanks een vaccinatie. Lokale maatregelen verschillen per land en sommige landen zijn een stuk strenger dan Nederland. In Duitsland zijn er zelfs in bepaalde regio’s locaties waar je alleen naartoe mag als je hersteld bent van corona of als je gevaccineerd bent. Ongevaccineerden zijn daar niet welkom.

Het is nog even afwachten wat de nieuwe maatregelen gaan worden, maar wij gaan zeker klaarzitten dinsdagavond voor de persconferentie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images