Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shanghai gaat na twee jaar coronapandemie voor het eerst in lockdown

Shanghai gaat na twee jaar coronapandemie voor het eerst in lockdown

Shanghai gaat na twee jaar coronapandemie voor het eerst in lockdown

Shanghai, de grootste stad van China, gaat vanwege het coronavirus vanaf maandag in lockdown. Shanghai heeft te maken met een relatief snelle toename van omikronbesmettingen. Het is de eerste lockdown voor de miljoenenstad.

Zaterdag waren er 18% meer besmettingen dan de dag ervoor, namelijk 2676 nieuwe coronagevallen.

Coronabeleid

China kende de afgelopen twee jaar een zeer streng coronabeleid. Alleen Shanghai was als het ware bespaard gebleven wat betreft lockdowns. Hoewel in Nederland alle maatregelen zo goed als losgelaten zijn, leeft het coronavirus volop in Shanghai. Het is de bedoeling dat alle 26 miljoen inwoners massaal getest worden tijdens de lockdown. Het openbaar vervoer ligt plat, ook moet iedereen vanuit huis werken.

Op zondag waren de winkelstraten in Shanghai erg druk. Dat meldde een BBC-correspondent vanuit Shanghai. Mensen gingen massaal nog inkopen doen voordat de lockdown in zou gaan.

Lees ook
Langetermijnbeleid coronavirus: zelf zorgen dat je niet besmet raakt

Economisch belang

De grootste stad van China voerde twee jaar lang dus een ander soort coronabeleid dan andere Chinese steden. De miljoenenstad wilde koste wat het kost open blijven vanwege economisch belang. Het bestuur keek per wijk naar het aantal besmettingen en greep dan gericht in.

Topepidemioloog Zhang Wenhong is verantwoordelijk voor de bestrijding in Shanghai. Hij benoemde al eerder aan persbureau Reuters dat het normale leven net zo belangrijk is als het indammen van het coronavirus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress