Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Schrikbarend fenomeen: ‘needle spiking’ oftewel drogeren met een naald

Schrikbarend fenomeen: ‘needle spiking’ oftewel drogeren met een naald

Schrikbarend fenomeen: ‘needle spiking’ oftewel drogeren met een naald

‘Needle spiking’, wellicht heb je er al eens van gehoord. ‘Needle spiking’ is een schokkende methode waarbij iemand wordt gedrogeerd met een naald. In België, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn er al meerdere prikincidenten geweest, maar ook in Nederland is er nu melding van gedaan. 

Needle spiking

‘Needle spiking’ is een verontrustende nieuwe trend waarbij mensen gedrogeerd worden met een naald, wat vooral gebeurt tijdens het uitgaan. Voornamelijk vrouwen in Frankrijk, België en Groot-Brittannië zijn slachttoffer geworden van ‘needle spiking’. Tijdens een avondje uit werden ze geprikt met een naald in hun arm of been, met duizeligheid en misselijkheid tot gevolg. Sommige vrouwen moesten braken of kregen een paniekaanval.

Het is een schokkend fenomeen dat in oktober 2021 al voor veel onrust zorgde. In Groot-Brittannië waren er toen al ongeveer 1.300 meldingen gemaakt. In Frankrijk zijn 130 meldingen gedaan tot nu toe, maar in Nederland was er lange tijd geen sprake van prikincidenten. De NOS berichtte woensdag het eerste incident van een 22-jarige vrouw in Amsterdam door iemand is geprikt.

Lees ook
Last van prikangst: dit kun je er tegen doen

Prikincidenten

Er is nog veel onduidelijk over de prikincidenten, omdat er vaak alcohol in het spel is. Het is dus lastiger na te gaan of er sprake was van drogeren, omdat de effecten van alcohol veel lijken op de effecten van drugs. “Als alcohol een keer slecht valt en mensen gaan ‘out’, dan denken zij achteraf dat ze zijn gedrogeerd. Maar dat hoeft niet zo te zijn”, aldus een persvoorlichter van het Trimbos-instituut.

Heb je het vermoeden dat je bent gedrogeerd? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je urine op te vangen en te bewaren. Zo kan eventueel GHB worden opgespoord.

Volgens toxicoloog Jan Tytgaat is het opvallend dat er nergens naalden werden gevonden op plekken waar de prikincidenten zijn gebeurd. Wel geeft hij aan dat ‘needle spiking’ in theorie een ‘perfecte’ manier is. “Stoffen zoals fentanyl of ketamine zijn snel en sterk werkende middelen met een dempend effect. De pijn die met de prik gepaard gaat voel je niet of nauwelijks, omdat de stoffen zo krachtig zijn.” Er zijn legale varianten van fentanyl op de markt die zeer krachtig zijn en ernstige gevolgen kunnen hebben. Een zorgwekkend probleem.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images