Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ouders begonnen aan laatste week thuis met de kids, maar niet als het aan veel leraren ligt

Ouders begonnen aan laatste week thuis met de kids, maar niet als het aan veel leraren ligt

Ouders begonnen aan laatste week thuis met de kids, maar niet als het aan veel leraren ligt

Het moment waar veel ouders al tijden naar uitkijken, is eindelijk in zicht. Over precies één week mogen Nederlandse kinderen na bijna twee maanden thuis weer terug naar de opvang en naar school. Maar terwijl zij aftellen, hopen veel basisschoolleraren dat het toch nog wat langer gaat duren voordat de scholen hun deuren openen…

Heropening scholen onverantwoord

Twee derde van de leerkrachten (64 procent) vindt het goed dat de basisscholen volgende week weer opengaan, maar een derde (36 procent) is het daar niet mee eens en noemt heropening van de basisscholen zelfs onverantwoord. Het merendeel van de onderwijzers vindt dat het kabinet beter had kunnen wachten op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek naar de verspreiding van het virus in gezinnen, maar vindt heropening desondanks prima. Dat blijkt uit een enquête van DUO Onderwijsonderzoek & Advies in samenwerking met het AD gehouden onder 1350 leerkrachten.

Veel leraren weer aan de bak

Bijna alle leerkrachten in het basisonderwijs (93 procent) zeggen op 11 mei weer aan de slag te gaan. Een kleine groep (4 procent) ziet daarvan af, omdat deze onderwijzers bang zijn besmet te worden met het nieuwe coronavirus of omdat zij of hun gezinsleden behoren tot een risicogroep. Enkele onderwijzers (3 procent) twijfelen nog of ze aan de slag gaan.

Lees ook
Kunnen we na deze ‘dramatische’ lente rekenen op een (enigszins) coronavrije zomer?

Hele en halve dagen school

In de enquête geeft bijna driekwart van de leerkrachten aan dat hun school er de voorkeur aan geeft alle leerlingen twee dagen per week hele dagen onderwijs te geven. Op vijftien procent van de scholen wordt ervoor gekozen alle leerlingen halve dagen onderwijs te geven, waardoor alle leerlingen elke dag een halve dag naar school gaan. Ouders die niet willen dat hun kinderen voor halve dagen naar school gaan, kunnen naar de medezeggenschapsraad stappen, adviseert onderwijsminister Arie Slob. Hij wil dat de scholen na 11 mei, wanneer kinderen voor de helft van de tijd naar school mogen, hele dagen open zijn. Anders sluiten de tijden niet aan bij die van de naschoolse opvang. De kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs gaan gelijk met de basisscholen weer volledig open.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock