Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > S10 met een Nederlands lied naar het Songfestival: hoe ver hebben onze eerdere nummers het geschopt?

S10 met een Nederlands lied naar het Songfestival: hoe ver hebben onze eerdere nummers het geschopt?

S10 met een Nederlands lied naar het Songfestival: hoe ver hebben onze eerdere nummers het geschopt?

Zangeres S10 zal dit jaar naar Italië vertrekken voor het Eurovisie Songfestival. Donderdag maakte ze bekend dat ze een Nederlands nummer zal gaan zingen. Wij zijn benieuwd of ze met ‘De Diepte’ de Europese harten zal veroveren. Hoe ver hebben andere Nederlandse liedjes het eigenlijk geschopt bij het jaarlijkse liedjesfestijn? 

Winnaars van het Songfestival

Het Songfestival bestaat al sinds 1956 en Nederland is er dan ook vanaf de allereerste editie bij geweest. Tot 1974 deed ons land uitsluitend mee met Nederlandstalige songs. En die scoorden best aardig. Meteen bij de tweede editie werd Corry Brokken eerste met het nummer ‘Net als toen’. Ook Lenny Kuhr werd eerste in 1969 met het liedje ‘De troubadour’.

Een jaar na 1974 doet Nederland meteen weer mee met een Nederlands liedje en met succes. Teach-In wint het Songfestival met de bekende hit ‘Ding-a-dong’. Daarna duurt het een flinke tijd voordat Nederland zich weer de winnaar van Eurovisie mag noemen.

Lees ook
Rusland officieel uitgesloten van het Eurovisie Songfestival

Finale

Van 2005 tot 2012 behaalt Nederland de finale niet eens. Hier doen er bekende namen mee, zoals Glennis Grace, De Toppers en de 3JS. In 2013 zet zangeres Anouk Nederland weer in de spotlights met het lied ‘Birds’. Daarna wint Duncan Laurence in 2019 het festival, zoals we allemaal nog wel weten, met ‘Arcade’. Engelstalig, dat wel. Maar een prachtig nummer.

Nu is het dus de beurt aan S10. Sinds het iconische, maar oh-zo-irritante, ‘Ik ben verliefd (sha-la-lie)’ van Sieneke in 2010 – dat de finale niet heeft gehaald –  heeft Nederland geen Nederlands liedje meer ingezonden tot nu. Wij zijn benieuwd.

Beluister hieronder het liedje ‘De Diepte’ van S10.

Bron: Songfestivalinfo | Beeld: BrunoPress