Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Baard, non-binair en in verwachting: Ryan (29) is 12 weken zwanger

Baard, non-binair en in verwachting: Ryan (29) is 12 weken zwanger

Baard, non-binair en in verwachting: Ryan (29) is 12 weken zwanger

Ryan (29) en diens partner David verwachten hun eerste kindje. Ryan is inmiddels twaalf weken zwanger. Het koppel maakt over de reis naar de zwangerschap een documentaire: Baba & Papa

Non-binair en zwanger

Ryan is non-binair, dat betekent dat die* zich geen man en geen vrouw voelt. Die werd opgevoed als meisje en ging zes jaar geleden in transitie, zo is te lezen in een interview met RTL Nieuws. David (31) is geboren als man en homoseksueel. Het stel kent elkaar via Tinder. Ryan heeft een baarmoeder, wat betekent dat die dus een kind kan dragen. En dat is nu, na twee jaar proberen, eindelijk gelukt.

*Omdat Ryan non-binair is, zijn diens en die, diens gekozen voornaamwoorden.

Tekst gaat verder onder post.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Baba&Papa (@babaenpapa)

Zwanger zonder hulp

In principe kunnen Ryan en David zonder hulp kinderen krijgen. Maar, zo is te lezen in het interview, ging het niet zonder slag of stoot. Omdat Ryan in transitie was, slikte die testosteron. Hier moest die mee stoppen. Na anderhalf jaar, dat in het teken stond van proberen en bezoekjes aan de vruchtbaarheidsarts, maakte het stel vorige week bekend dat er een baby onderweg is.

Tekst gaat verder onder post. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Baba&Papa (@babaenpapa)

Moeder uit geboorteakte

Naast de zwangerschap en het opvoeden van een kind straks, is er nog een uitdaging voor het stel, zo leggen ze uit aan RTL Nieuws: “Via de rechter hopen we de term ‘moeder’ uit het geboortecertificaat te krijgen. In het certificaat moet een kind nu een moeder hebben. Via de rechter willen we daar voor ons ‘ouder’ van maken.” Het koppel begrijpt dat mensen soms nog moeten wennen. “Mensen hebben veel vragen en dat is goed. Die willen we ook altijd met liefde beantwoorden. Liever vragen, dan oordelen.”

Tekst gaat verder onder post. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Baba&Papa (@babaenpapa)

Documentaire over kinderwens queer koppel

In de documentaire van het stel nemen ze de kijkers mee op ‘de mooie, maar soms ook ingewikkelde reis naar een kindje’, zo is te lezen op de documentairepagina. Het doel van de documentaire is om iedereen te laten zien dat dit bestaat. “Toen wij opgroeiden waren er geen voorbeelden van een koppel zoals wij die samen gelukkig waren én een gezin hadden. Daarom willen wij aan alle trans personen en hun familie en vrienden laten zien dat je na je transitie een heel leven staat te wachten, waar liefde en een gezin stichten ook deel van kunnen zijn.” Bovendien hopen ze de maatschappij te laten zien dat er mogen zijn en hun eigen weg vinden in het leven.

Tekst gaat verder onder video. 

Naam kindje

Ze weten zelfs de naam van hun ongeboren baby al: Ravi. Het maakt voor het stel niet uit wat het geslacht is, ze vinden Ravi een passende, inclusieve naam. Ze hopen hun kindje op te voeden met alle vrijheid om zich te ontwikkelen. En vooral met héél veel liefde. Dat is tenslotte het belangrijkste.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, gofundme| Beeld: Getty Images