Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rutte boort hoopvolle gevoelens de grond in: ‘Oude leven na 28 april nog niet terug’

Rutte boort hoopvolle gevoelens de grond in: ‘Oude leven na 28 april nog niet terug’

Rutte boort hoopvolle gevoelens de grond in: ‘Oude leven na 28 april nog niet terug’

Wie nog heel erg zit te hopen dat ons land vanaf mei weer langzaam de oude wordt, krijgt vandaag een fijne realitycheck van premier Rutte. Na afloop van het kabinetsberaad rondom de coronacrisis donderdagmiddag zei zei hij tijdens een persconferentie dat de kans ‘nul’ is dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben. Hé, wat vliegt daar nou het raam uit? O, het was ons laatste sprankje hoop.

‘Alle scenario’s mogelijk’

Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad. Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier “zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd”. Richtlijnen zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, in je elleboog hoesten en thuis blijven als je verkouden bent, zullen waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. “Wees voorbereid op alle scenario’s.”

Het nieuwe normaal

Rutte ziet graag dat alle sectoren in de maatschappij gaan nadenken over hoe ze zich het beste kunnen richten op de 1,5 metereconomie, omdat dit voorlopig “het nieuwe normaal” wordt.

De cijfers van 9 april

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2396. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 148 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land. Wanneer iemand overlijdt aan het coronavirus, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers willen dus niet zeggen dat in de afgelopen 24 uur 148 mensen zijn overleden. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Lees ook
We werken al drie weken thuis vanwege de coronacrisis: ademen we ook al schonere lucht?

Minder ziekenhuisopnamen en minder doden

Het RIVM heeft 237 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7972 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1213 naar 21.762. Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames al een week daalt. Ook het aantal sterfgevallen per dag daalt. De meeste overledenen zijn 65-plussers, maar onder de doden zijn ook twee twintigers, drie dertigers en negen veertigers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelenen winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock