Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Rusland wordt massaal geboycot door bedrijven en merken: wat betekent dit voor het land?

Rusland wordt massaal geboycot door bedrijven en merken: wat betekent dit voor het land?

Rusland wordt massaal geboycot door bedrijven en merken: wat betekent dit voor het land?

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, zijn er veel bedrijven en merken die als het ware het land boycotten. Dat heeft ook gevolgen voor de (vaak onschuldige) bevolking van Rusland. Wat betekent deze massale boycot voor het land?

Massale boycot

Rusland-correspondent Joost Bosman denkt dat de massale boycot gemengde reacties oplevert in Rusland. Hij vertelt aan BNR: “Enerzijds is het een grote klap en weet ik dat de Moskovieten (inwoners van Moskou, red.) altijd met liefde naar de McDonald’s gingen. De symbolen van de Westerse samenleving, zoals McDonald’s en Coca Cola, verdwijnen ineens.”

Toch denkt Bosman ook dat het een bevestiging zal zijn voor de Russen wat betreft uitspraken van Poetin. “Ik kan me best voorstellen dat de stemming in Rusland omslaat en de mensen denken: dit is de Westerse decadentie waar Poetin altijd tegen geageerd heeft. ‘Misschien is het weleens een keer goed dat deze bedrijven ophoepelen.’” De boycot kan dus ook de geheel andere kant opwerken. Bovendien zijn de Russen heel goed in het namaken van fastfoodketens, aldus de correspondent uit Rusland tegen BNR.

Olieboycot

Volgens Bosman is de olieboycot uit de VS en het VK een serieuzere zaak voor Rusland. De Russische minister van Energiezaken heeft ook al aangekondigd dat er tegenmaatregelen zullen volgen. Het is nog niet bekend wat die maatregelen inhouden. “Maar we kunnen denken aan het sluiten van de Nord Stream 1. Daardoor zou Europa 55 miljard kuub gas mislopen”, vertelt Bosman aan BNR. Toch twijfelt Bosman of Rusland dat echt zou doen. Hiermee snijden ze zichzelf namelijk ook behoorlijk in de vingers.

Voor zo’n 40% is de overheid van Rusland afhankelijk van de inkomsten van gas en olie. “De Russen hebben ook altijd over de Nord Stream 2 gezegd dat ze die nooit als politiek wapen zouden gebruiken. Dat ze zo ook eigen kosten zouden missen en dat niet konden permitteren. Maar nu de spanning zo hoog oploopt, zie je dat iets wat altijd onwaarschijnlijk leek, nu toch bijna werkelijkheid wordt”, vertelt Bosman tegen BNR.

 Lees ook
Twijfels over hulporganisatie Giro555: waar komt dat wantrouwen vandaan?

Overzicht

Ruim driehonderd bedrijven hebben zich dus teruggetrokken uit Rusland. Een overzicht van bekende bedrijven en merken volgt hieronder.

Starbucks

In Rusland zijn er 130 franchisezaken van de populaire koffieketen Starbucks. Het merk levert geen producten, zoals koffiebonen of bekertjes, meer aan de vestigingen in Rusland.

Coca Cola en PepsiCo

De Coca Cola Company stopt voorlopig in Rusland met alle zakelijke activiteiten. Hieronder vallen de producten van Coca Cola, maar ook het merk Fanta. Daarnaast stopt PepsiCo voorlopig, het bedrijf achter Pepsi, Doritos en bijvoorbeeld Duyvis.

McDonald’s

Meerdere Amerikaanse bedrijven stoppen met hun diensten te leveren in Rusland. Zo sluit McDonald’s tijdelijk de deuren van alle 180 vestigingen in het land.

Heineken

De productie en verkoop van Heinekenbier is gestopt in Rusland. Daarnaast produceren zij veel lokale, Russische biermerken. Bovenkant formulier

LEGO
Ook LEGO stopt met het verschepen van nieuwe producten naar het land. Er zijn maar liefst 81 winkels van dit merk in Rusland.

Google en YouTube

Google en YouTube zijn gestopt met het verkopen van online advertenties in het land. Er zijn ‘verstoringen in het betaalsysteem’ van Google, waardoor Android-apps niet meer aangekocht kunnen worden in Rusland. Daarnaast zijn betaalde functies van YouTube opgeschort.

BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars, Daimler Truck en Volvo Trucks

Diverse automerken trekken zich terug uit Rusland. Dat wil zeggen dat de productie in de Russische fabrieken tijdelijk stilligt.

H&M, Mango, Asos, Nike, Estée Lauder en Burberry

Verschillende mode- en beautymerken stoppen met de verkoop van hun producten in Rusland. Ook de fabrieken stoppen tijdelijk.

IKEA

Het bekende Zweedse meubelmerk trekt zich terug uit het land. Zeventien winkels en drie fabrieken sluiten voor onbepaalde tijd hun deuren.

Bron: De Ondernemer, RTL Nieuws, BNR | Beeld: GettyImages