Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Opnieuw kippenvel en tranen bij vervolg Ruinerwold-docu: ‘Als grof schuurpapier over mijn ziel’

Opnieuw kippenvel en tranen bij vervolg Ruinerwold-docu: ‘Als grof schuurpapier over mijn ziel’

Opnieuw kippenvel en tranen bij vervolg Ruinerwold-docu: ‘Als grof schuurpapier over mijn ziel’

Een week geleden keken 1,4 miljoen mensen ademloos naar het schokkende eerste deel van ‘De Kinderen van Ruinerwold’, een vierdelige documentaire waarin de vier oudste kinderen van het beruchte ‘spookgezin’ éénmalig hun verhaal doen over hun ongelooflijke, heftige leven met de vorige maand vrijgesproken vader Gerrit Jan van D. De tweede aflevering gisteravond trok bijna net zoveel kijkers en zorgde voor minstens zoveel kippenvel en tranen.

De kinderen aan het woord

In de BNNVARA-serie De Kinderen van Ruinerwold praat documentairemaakster Jessica Villerius met de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. Zij werd in 2019, enkele weken nadat het gezin wereldnieuws werd, door hen benaderd, omdat ze eenmalig hun kant van het verhaal wilden doen. Sindsdien heeft Villerius hen gevolgd. Van D. wordt ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Onlangs liet het Openbaar Ministerie weten de strafvervolging tegen Van D. te willen stoppen omdat hij door zijn medische toestand volgens het OM niet terecht kan staan. Van D. liep in 2016 ernstige hersenschade op door een beroerte.

Nóg schokkendere details

Wie na het zien van deel één al in shock was, deed er gisteravond goed aan zich schrap te zetten. In de tweede aflevering volgden immers minstens zoveel schokkende – misschien wel nóg heftigere – onthullingen waar de honden geen brood van lusten. In dit vervolg kwam onder meer de ontsnapping uit de boerderij van Israël – die zich nu Jan noemt – aan bod en bleek Gerrit Jan van D. zijn kinderen ook op de meest walgelijke wijze seksueel misbruikt te hebben. Ook zoeken de oudste kinderen hun vader op in de gevangenis en vertellen ze over hun moeder en hoe zij ook weleens is weggelopen bij Van D., die haar weer terughaalde. De innerlijke strijd van de eerder ‘gevluchte’ oudsten over het wel of niet in actie komen om hun jongere broers en zussen te redden, komt ook aan bod.

Ontsnapping uit boerderij

Twitter zit met zijn oren te klapperen als de ongelooflijk dappere Jan (27) vertelt hoe hij al zijn moed verzamelde om de boerderij in oktober 2019 te verlaten. Na een eerste poging, waarbij hij bij een kroeg een tijd naar binnen keek (“Ik wilde mensen zien”) maar niet verder durfde, keerde hij uit angst voor straf terug naar de boerderij. Een week later besloot hij een week later na een nieuwe ontsnapping wél de drempel van de bar over te gaan. Dat de kroegbaas de politie inschakelde toen Jan aangaf hulp nodig te hebben, is algemeen bekend. Wat we niet wisten, is dat de opgeroepen agenten de jongen weer terugbrachten naar de boerderij, terwijl hij hun geheime leven opbiechtte en aangaf niet terug te durven. De agenten zeggen het “op een later moment uit te zoeken”.

Eindelijk veilig

Als hij richting de boerderij loopt, ziet hij dat zijn ontsnapping ontdekt is. Na een uur piekerend in het gras te hebben gezeten, besluit hij definitief niet terug te keren en wandelt naar Meppel, via een viaduct waar hij overweegt van af te springen. Dat doet hij gelukkig niet en besluit bij een bankje bij het politiebureau in Meppel een poging te doen wat te slapen. Pas na enkele uren komt een agent vragen wat hij daar aan het doen is en blijkt dat zijn verhaal inmiddels al bekend is op het bureau. Als hij ondervraagd wordt, komt er met moeite uit dat er in de boerderij sprake is geweest van mishandeling en seksueel misbruik.

En dan moet je je overleden moeder spelen…

Dat ook de oudere kinderen die het gezin al eerder verlieten seksueel zijn misbruikt, blijkt ook uit deze tweede aflevering. Mar Jan (30) zegt het zich niet meer goed te kunnen herinneren en er niet over te willen praten, maar Edino (28) is opener en biecht hartverscheurende gebeurtenissen op. Gerrit Jan van D. liet dikwijls ‘geesten’ van anderen intreden in de lichamen van zowel zijn vrouw als kinderen. Zij waren dan enige tijd die andere persoon en moesten ook zo praten en zich zo gedragen. Edino vertelt vervolgens dat hij na het overlijden van hun moeder meermaals haar geest moest belichamen. Jan vertelt dat hij en de andere kinderen hun broer dan ook écht moesten zien en accepteren als moeder.

Zoals een echte echtgenote

In die periodes – de toen 12-jarige Edino ‘was’ soms wekenlang zijn moeder – behandelde Van D. hem ook echt als zijn vrouw. “Je zit naast hem, je slaapt naast hem. Eén keer liep ik zelfs naast hem door de hoofdstraat van Meppel. Ik liep toen ook in vrouwenkleren, dat zal ik nooit meer vergeten”, vertelt Edino, die destijds doodsbang was een bekende tegen te komen in Meppel, waar hij op school zat. Dan vraagt Jessica hem wat het ergste was wat zijn vader hem liet doen als zijn vrouw. Na een lange stilte antwoordt Edino: “Nou ja, hij behandelde ons gewoon echt als zijn vrouw. Dus ook als je met hem sliep en zo, was dat hetzelfde.” Hij bevestigt vervolgens dat er sprake was van seksuele handelingen.

Darmkanker

In de uitzending vertelt Jan over hun moeder, die volgens hem wel heeft geloofd in de verhalen van haar man, maar ook weleens probeerde te ontsnappen. Toen ze zwanger was van de oudste, zoon Shin (31), ontvluchtte ze Van D. Ze was zwaar ondervoed en at maandenlang nauwelijks iets, omdat zij en Van D. niet werkten, maar al hun tijd en energie staken in het geloof. Wanneer hun moeder uiteindelijk darmkanker krijgt, wordt besloten haar geen chemo te geven, omdat Van D. beweert dat je alles kunt overwinnen als je maar genoeg gelooft. Als ze toch komt te overlijden, komt dat volgens Van D. omdat zij het geloof verloren had. De kinderen mogen vanwege die “slechte invloed” dan ook niet teveel denken aan hun moeder.

Uitvaart van moeder

“We zijn toen bijna allemaal naar de uitvaart gegaan”, vertelt Jan, die daar met zijn jongere broer en zussen moest doen alsof zij de kinderen van een vriendin van hun moeder waren. Hun bestaan was voor vele bekenden van Van D. een groot geheim. “Er waren allemaal vrienden van m’n vader en bijna niemand wist dat wij niet ingeschreven stonden.” Een volgende uitspraak van Jan zorgt wederom voor massaal kippenvel bij de kijker: bij bevestigd een vraag van Jessica, dat “niemand wist dat hij en de andere kinderen aan het rouwen waren om hun eigen moeder”.

Lees ook
Kijkers in shock en diep onder de indruk van Ruinerwold-docu: ‘Met ingehouden adem gekeken’

Reacties

Op Twitter regent hij opnieuw geschokte reacties. “Steen op mijn maag, ben er stil van”, schrijft iemand. Dat gevoel delen we. Hopend het ergste al gehoord te hebben, kijken we met gemengde gevoelens weer uit naar deel drie. Volgende week woensdag, 21.35 uur op NPO1.

Aflevering twee van ‘De Kinderen van Ruinerwold’ kijk je hier terug. 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: BNNVARA | Beeld: Still