Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Jessica Villerius na ‘Ruinerwold’-docu: ‘Dat was één van de meest bizarre scènes die ik ooit heb gedraaid’

Jessica Villerius na ‘Ruinerwold’-docu: ‘Dat was één van de meest bizarre scènes die ik ooit heb gedraaid’

Jessica Villerius na ‘Ruinerwold’-docu: ‘Dat was één van de meest bizarre scènes die ik ooit heb gedraaid’

Afgelopen maand draaide het nieuws in Nederland niet enkel om corona, maar ook om ‘De Kinderen van Ruinerwold’. In een schokkende, vierdelige documentaire vertelden de vier oudste kinderen uit het gezin van Gerrit Jan van D. over hun bizarre leven vol misbruik, mishandeling en verdriet. Het kijken alleen al van de serie bleek een aanslag op het welzijn van velen. Hoe extreem heftig moet het maken ervan zijn geweest voor Jessica Villerius, die zich ruim anderhalf jaar volledig onderdompelde in de zaak? In een interview met VIVA lucht nu zíj haar hart.

‘Ik wilde hen veilig naar de overkant brengen’

Jessica zegt dankbaar te zijn dat iedereen het heeft over De Kinderen van Ruinerwold. “Dat klinkt misschien een beetje weeïg, maar voor mij was het voornaamste doel van dit project om ‘de kinderen’ veilig naar de overkant te brengen en dat is gelukt. Het voelt alsof ze omarmd zijn door heel Nederland en dat gun ik ze enorm. Ik heb alle vertrouwen in deze jonge mensen, ze zijn zo sterk en optimistisch, ik kan daar echt emotioneel van worden.”

‘Ze mochten op elk moment stoppen’

Jessica maakte voorafgaand aan de opnames een belangrijke afspraak met Shin (31), Mar Jan (30), Edino (28) en Israël (27). Ze mochten zich tijdens het proces elk moment bedenken. Jessica was echter niet bang uiteindelijk zonder serie te zitten. “Als ik deze serie had doorgedrukt en zij hadden er een naar gevoel aan overgehouden, dan slaap ik niet. Ik moet mezelf in de spiegel aan kunnen kijken – anders kan ik meteen wel stoppen.”

Bizarre scène

Begin maart werd duidelijk dat Gerrit Jan van D. volgens de rechtbank niet kan worden vervolgd, omdat hij zichzelf niet kan verdedigen vanwege hersenletsel. Die uitspraak noemt Jessica één van de meest bizarre scènes die ze ooit heeft gedraaid. “We waren met z’n allen bijeengekomen en het was minutenlang stil, tot Israel zei: ‘Nou, dit is het dan’. Het raakte mijn gevoel van rechtvaardigheid, dit klópt gewoon niet. Ergens dacht ik ook: nu kan hun leven en de echte traumaverwerking pas beginnen, het bespaart ze maanden van ellendige zittingen. Eigenlijk was er geen perfecte oplossing”. Althans, “dat hun vader zichzelf goed kon verdedigen en kon uitleggen waarom hij dit allemaal heeft gedaan, dat had ik hem graag horen uitleggen. Dat er geen antwoorden komen van hem blijft moeilijk en eigenlijk onverteerbaar.”

Self-care

Jessica ontfermt zich altijd over de mensen die ze filmt en heeft hun welzijn op nummer één staan. Maar die heftige gesprekken hebben en pittige beelden kijken, dat gaat haar ook niet in de kleren zitten. “Ik moet mentaal fit zijn om mijn werk goed te kunnen doen. Als ik labiel word, kan ik niet voor anderen zorgen. Door de jaren heen ben ik alert geworden: ik weet meteen wanneer mijn emmer eigenlijk te vol zit. Dan voel ik me uitgeput of krijg ik een kort lontje. Dan heb ik te veel vergif gezien en ben ik boos op de wereld en weet ik: vanmiddag moet mijn agenda leeg.”

Lees ook
Zó veel Ruinerwold-vragen: hoe is afgelopen met de door Gerrit Jan van D. opgesloten opa en stiefzoon?

Beste beslissing ooit

Om alles uit haar systeem te krijgen en weer zichzelf te worden, trekt ze de natuur in of bokst ze graag. “Lekker zweten en alles eruit rammen.” Ook wendt ze zich soms zelf tot een psycholoog, wanneer ze daar behoefte aan heeft. Dat ze een tijdje geleden een hond heeft genomen, noemt ze de beste keuze ooit. “Beer heeft aandacht en tijd nodig, ik kies nu sneller voor hem en daarmee mezelf, waar ik vroeger sneller een avond doorwerkte.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica Villerius (@jessievillerius)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica Villerius (@jessievillerius)

Bron: VIVA | Beeld: ANP