Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit jaar gaat de rookmelderplicht in: dít is alles wat je moet weten

Dit jaar gaat de rookmelderplicht in: dít is alles wat je moet weten

Dit jaar gaat de rookmelderplicht in: dít is alles wat je moet weten

Vanaf 1 juli 2022 gaat in Nederland de rookmelderplicht in. Maar hoe zit dit nou eigenlijk precies? Wat moet je aanschaffen en waar moet je op letten? En hoe zit het met de vergoeding voor brandschade als je niet aan de rookmelderplicht voldoet? Wij leggen uit hoe het allemaal zit. 

De rookmelderplicht

Per 1 juli 2022 geldt er een rookmelderplicht in Nederland. Dat betekent dat er vanaf die datum op iedere verdieping van je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder moet hangen. De rookmelderplicht geldt voor koop- en huurhuizen, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen.

Wat voor rookmelder moet je aanschaffen?

De rookmelder moet voldoen aan de NEN-14604 en voorzien zijn van een CE-keurmerk. Het is niet verplicht om een rookmelder te hebben die op stoomnet werkt of een 10 haar batterij heeft. Als je rookmelder een batterij van 1 jaar heeft, dan is dat ook goed. Het is alleen voor jezelf wel handiger om een rookmelder aan te schaffen waar de batterij langer van meegaat. Ook bestaan er draadloos koppelaar rookmelders. Als er dan één afgaat, dan gaat de rest ook af.

Nieuwbouwwoningen

Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan moet je rookmelder wel aangesloten zijn op een 230v/netspanning, gekoppeld zijn én voorzien zijn van een back-up batterij. Dit geldt al vanaf 2003.

Geen rookmelders, wel brandschadevergoeding

Hoewel het vanaf 1 juli verplicht wordt om rookmelders in huis op te hangen, blijkt uit een navraag van BNR dat verzekeraars brandschade nog wel zullen vergoeden als rookmelders ontbreken. Alsnog is het wel een goed idee om de rookmelders op te hangen. Niet alleen om schade te beperken, maar ook omdat het levens kan redden.

Lees ook
Opvallend: nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan als in 2021

Een rookmelder ophangen

Moet je je rookmelders nog ophangen? Volgens de brandweer kun je dit het beste doen door er op elke verdieping eentje tegen het plafond op te hangen. Zorg ervoor dat de rookmelder op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt. Zorg er ook voor dat ze niet op de tocht of in de buurt van een ventilator, mechanische ventilatie of ventilatieopening hangt. Ook kun je een rookmelder beter niet boven de verwarming of boven de stoom of damp van een kooktoestel of vaatwasser ophangen.

De veiligste plekken om een rookmelder te hangen zijn in de hal, op de overloop, in iedere slaapkamer, in de woonkamer, in de ruimte met de wasmachine en droger (als dit niet de doucheruimte is) en in elke ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images