Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > RIVM verwacht stijging besmettingen in najaar: blijven de vaccins werken in de herfst?

RIVM verwacht stijging besmettingen in najaar: blijven de vaccins werken in de herfst?

RIVM verwacht stijging besmettingen in najaar: blijven de vaccins werken in de herfst?

Corona is nog niet weg: helaas. Sterker nog: corona komt terug in het najaar. Want in de herfst worden dit soort virussen des te sneller verspreid én hebben mensen een lagere weerstand, waardoor we het sneller te pakken krijgen.

Maar de meeste mensen zijn gevaccineerd en maken zich dus een stuk minder zorgen. Is dat wel terecht? Want, hoe lang werken die vaccins precies?

Vaccineren

Allereerst geldt: de vaccins zijn heel belangrijk, ook voor jongeren. Want ze werken en doen dat zeker 6 maanden lang.  “Vaccineren werkt. De kans op een complicatie die leidt tot ziekenhuisopname neemt door een vaccinatie enorm af”, zeggen experts. Je ziet het ook terug in de cijfers. Van de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd. Zo’n 15 procent van de opgenomen coronapatiënten is volledig gevaccineerd. Ofwel: de vaccins beschermen voor zo’n 95 procent tegen ziekenhuisopname, dus tegen dat je er ernstig ziek van wordt.

Lees ook
Het coronavirus kan leiden tot problemen met de placenta: één kindje overleden

Delta

Maar hoe gaan we dit najaar verder: komen er weer nieuwe maatregelen? Nieuwe lockdowns? Wat het vooral lastig maakt om de komende maanden te voorspellen waar we aan toe zijn in Nederland, is de deltavariant. Want die variant breekt makkelijker door de bescherming heen die de vaccins bieden. Wat je goed moet onthouden is het volgende: de vaccins werken na een half jaar minder, maar nog steeds genoeg om er waarschijnlijk niet doodziek van te worden. Je loopt het virus dus misschien – via die deltavariant – wel nog op, maar je belandt er niet mee in het ziekenhuis.

Afwachten

Maar, vaccinatie of niet: er zijn nog meer virussen. En die kunnen het de zorg nog wel eens lastig gaan maken deze herfst. Deskundigen bij het RIVM maken zich zorgen dat komende winter andere virussen als de griep en het RS-virus, weer hevig de kop opsteken. Die waren het afgelopen jaar praktisch afwezig door de coronamaatregelen, maar kunnen nu extra hard terugkomen. Vooralsnog spreekt er nog niemand over een nieuwe lockdown of nieuwe maatregelen, maar dat zal rond eind oktober wel eens heel anders kunnen zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: NRC | Beeld: Getty