Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vertraging gehad door de NS-stakingen? Dan maak je kans op een vergoeding

Vertraging gehad door de NS-stakingen? Dan maak je kans op een vergoeding

Vertraging gehad door de NS-stakingen? Dan maak je kans op een vergoeding

Lekker thuiswerken of toch met de trein naar je werk? De afgelopen weken lag het treinverkeer in Nederland (deels) plat vanwege de NS-stakingen. Op 9, 13 en 15 september staakt het NS personeel opnieuw. Grote kans dus dat je wéér niet naar kantoor kunt. Vervelend! Maar heb je vertraging opgelopen, dan kun je soms een vergoeding krijgen van de NS.

Als de NS een georganiseerde staking houdt, willen ze de hinder voor sommige reizigers compenseren met een vergoeding. Dit geldt alleen als het vervoer met de trein écht niet gaat. Je hebt dan twee opties: je geld terugkrijgen bij vertraging of een tegemoetkoming van de kosten bij het gebruik van vervangend vervoer.

Vertraging

Als je een E-ticket of eenmalige chipkaart hebt gekocht die te gebruiken was tijdens een van de stakingen, dan kan je je geld terugvragen. Maar dan moet je wel vertraging hebben opgelopen. Het terugvragen van de reiskosten kan via dit formulier. Hieronder zie je wat je precies terug krijgt.

  • Als je 30 tot 59 minuten vertraging hebt gehad, kan je een deel van je geld terugvragen.
  • Bij meer dan 60 minuten vertraging kan je of een vervangend vervoerbewijs aanvragen bij de NS Klantenservice, of kan je al je reiskosten terugvragen.
  • Als je niet meer wilt reizen omdat je meer dan 60 minuten vertraging hebt, krijg je ook een volledige vergoeding.

Vergoeding

Als je reis helemaal niet mogelijk was met de trein, kan je ook de NS vragen om jouw vervangende vervoer deels te compenseren. Jens, de NS chatbot, helpt jou hierbij. Je kan dan tot 25,- euro aan reiskosten terugkrijgen van de NS. Scheelt toch weer!

Lees ook
Hoe schadelijk zijn de populaire, gekleurde vape-pennen eigenlijk?

Staken

Met de stakingen van afgelopen augustus hoopte het NS personeel een betere arbeidsovereenkomst te krijgen. Er is nu een voorstel gedaan, maar op 9, 13 en 15 september staakt het NS-personeel toch weer.

Op vrijdag 9 september begint het staken in de randstad. Treinen van en naar Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Leiden, Schiphol, Rotterdam en Den Haag rijden dan niet. Ook bestaat er een kans dat de internationale treinen stil komen te liggen.

Dinsdag 13 september zal er niets rijden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Groningen, Zwolle, Leeuwarden, Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch, Maastricht, Heerlen en Roermond zijn dan de dupe van de stakingen.

En op donderdag 15 september is midden Nederland aan de beurt: Utrecht en Amersfoort. Tijdens de staking in Augustus was de impact van het staken rondom Utrecht zo groot dat de NS het treinverkeer in heel Nederland besloot stil te leggen. Het is nog niet bekend of dit opnieuw zal gebeuren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle, Treinreiziger.nl | Beeld: Getty Images