Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Recht op abortus in Amerika in gevaar: ‘Het is tijd om naar de grondwet te luisteren’

Recht op abortus in Amerika in gevaar: ‘Het is tijd om naar de grondwet te luisteren’

Recht op abortus in Amerika in gevaar: ‘Het is tijd om naar de grondwet te luisteren’

Het Amerikaanse Gerechtshof heeft het erover het recht op abortus in Amerika af te schaffen. Dat nieuws verscheen op de politieke website Politico en blijkt uit gelekte documenten. 

Abortus afschaffen

Op dit moment mag je in de Verenigde Staten, net als in Nederland, tot aan week 24 van de zwangerschap abortus plegen. Dat werd in 1973 vastgelegd in een vonnis in de zaak Roe vs. Wade. Er wordt nu besproken dat recht terug te trekken. De negen rechters van het Hooggerechtshof, Amerika’s belangrijkste rechtsorgaan, buigen zich over een omstreden wetsvoorstel van de staat Mississippi. Daarin staat dat het beëindigen van een zwangerschap niet meer is toegestaan na vijftien weken. Zelfs als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting, mag abortus niet meer.

De uitspraak is nog niet definitief, maar vrijwel direct na de bekendmaking gingen zowel anti-abortus activisten als voorstanders de straten op om te demonstreren. De demonstranten verzamelden zich voor het Hooggerechtshof in Washington waar de gemoederen hoog opliepen. ‘Hey, hey, ho, ho, Roe versus Wade has got to go’, zongen de tegenstanders. Terwijl de voorstanders juist wilde laten horen dat abortus onderdeel is van de gezondheidszorg.

Individuele staten

Al sinds februari wordt er gepraat over het afschaffen van abortus. Volgens Politico is het de eerste keer dat een ontwerpbeslissing openbaar wordt gemaakt, terwijl de uitspraken nog niet definitief zijn. Mochten de plannen doorzetten, dan betekent dat Amerikaanse staten zelf mogen beslissen of ze abortus toestaan of niet.

Er zijn al een aantal staten die abortus alleen onder heel specifieke voorwaarden toestaan. Een staat die wel wetten heeft aangenomen die het recht op abortus beschermen is Californië. Daar willen ze het recht op abortus zelfs verankeren in de grondwet. “We kunnen het Hooggerechtshof niet vertrouwen om het recht op abortus te beschermen, dus doen we het zelf”, zei de Democratische gouverneur Gavin Newsom op Twitter.

Lees ook
Milieuactivist George uit New York verdiende 40.000 euro door zijn stadsgenoten te verraden

Verboden

Hoewel Californië haar vrouwen juist probeert te beschermen, zijn er in ongeveer dertien andere staten juist strengere maatregelen ingevoerd. Mochten de plannen van het Hooggerechtshof doorzetten, dan betekent dat waarschijnlijk dat abortus in deze staten helemaal wordt verboden.

Amerika zal nog ongeveer twee maanden moeten wachten op de definitieve uitspraak. In die tijd kan er nog van alles veranderen. “Het is mogelijk dat er nog rechters van mening veranderen”, schrijft Politico.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl / RTL Nieuws | Beeld: Gettyimages